Укрепват свлачище до кметството в Манастирци
Укрепват свлачище до кметството в Манастирци / Радка Минчева, архив

Обществена поръчка за укрепване на свлачище обяви община Лозница. Свлачището се е активизирало преди повече от година и създава опасност за сградата на кметството и наскоро изградена спортна площадка в село Манастирци. За овладяване на процесите са необходими 643 265,85 лв., 250 000 от които са отпуснати от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии, срокът за изпълнение на строително-ремонтните работи е 18 декември 2017 г. Те обаче ще се извършат на два етапа, поради липсата на финансов ресурс в общинския бюджет за настоящата година.

Сред предвидените дейности са: отводняване на активизираното свлачище – изграждане на дренажи в тялото на свлачището около спортната площадка и зад сградата на кметството - пет дренажни клона с обща дължина 251,11м.; изпълнение на силови конструкции в основата на свлачището - силово укрепване в основата на засегнатия откос чрез изграждане на стена от габиони, вкопани на около 0,80м от ниво терен, запълнени с реден камък в участък с дължина около 40м, на височина 2,0м и 2,5м в тялото на свлачището около спортната площадка и зад сградата на кметството и изграждане на пиезометрична мрежа за наблюдение на нивата на подземните води. Зад габионите ще се изпълни дрениращ слой от трошен камък с подбрана зърнометрия по цялата дължина на стената. В петата на дрениращия слой ще се постави дренираща тръба, обвита в баластра и геотекстил за отвеждане на повърхностните и подпочвените води зад подпорната стена. За преустановяване на свлачищните процеси и осушаване на масива е предвидено почвените води, които са една от основните причини за възникване на свличането, да се отведат от масива. За целта се налага изпълнението на отводнителни дренажи. Изпълнението на дренажите ще се изпълнява на къси участъци, тъй като дълги изкопи може да подсекат склона и да активизират свлачищните процеси. В обявата за обществената поръчка се уточнява, че присъствието на хора в изкопите трябва да се минимизира. Строително-ремонтните работи ще започнат от  горните участъци и след това долните, като първо ще се извърши заустването в канавката. Ще се изгради наблюдателна пиезометрична мрежа за контрол на нивото на подпочвените води и работата на дренажите, както и реперна мрежа за наблюдение движението на склона. Предвидено е изграждане на околовръстен дренаж.

Срокът за подаване на оферти за участие в обществената поръчка е 13 септември, пликовете ще бъдат на следващия ден в 11,00 ч. в заседателната зала на община Лозница.