Художници от 4 държави претворяват уникалното разложко хоро
Художници от 4 държави претворяват уникалното разложко хоро / Снимка: Община Разлог

Художници от Италия, Полша, Украйна и България днес ще претворят уникалното разложко хоро.

В 11 часа 12 творци от четирите държави, към които се присъединява и студентката по изобразително изкуство от Разлог Мария Бонкова, ще представят своята визия за разложкото хоро върху дървени плоскости с човешки ръст.

Първоначалната идея да се пресъздадат с акрилни бои фолклорни мотиви от Разложкия край се разшири и хорото ще се обагри с фолклорните мотиви от цял свят.

Участниците са световноизвестни имена в областта на изкуството.

Проф. Марека Сак и проф. Дороти Сак са преподаватели в Академията на изобразителните изкуства в Лодз, Полша по „Дизайн и архитектура" и „Текстил и облекло". Олексий Ковал е от Киев, завършил е Националната Академия на Изобразителното изкуство, работи в техниката горещ емайл в монументален стенопис.

Украйна има още един представител от Киевската школа по графика - Оксана Стратячук, която създава уникален, като по чудо оцелял оазис на средновековни, занаятчийски техники: офорт, литография, всичко там мецотинто. Оксана Миловзорова пък е завършила Академия за изобразително изкуство в Урбино Италия. Работи в техниката на монументална стенопис, декоративно изкуство и живопис.

Иван Арабаджиев е преподавател в Академията на Орфей, който се присъедини към пленера Разложко хоро с радост. Той е роден в Стара Загора. Живее и твори в родния си град в областта на живописта, графиката и скулптурата. Художник на свободна практика с десетки самостоятелни изложби в България и по света.

Професорът по живопис и цветознание в СУ "Св. Климент Охридски", доктор на науките, ръководителят на Катедра "Изобразително изкуство" и заместник-деканът на Факултета по начална и предучилищна педагогика Стефан Алтъков са сред авторите от България.

Към пленеристите се присъедини талантливата млада художничка от Разлог Мария Бонкова, ученичка на проф. Стефан Алтъков.

„Горд съм, че Разлог привлече утвърдени имена от българското и световно изкуство, за да нарисуват разложкото хоро", сподели кметът на община Разлог Красимир Герчев.

"Това хоро е символ на нашия град, на неговата уникална природа, жив фолклор и съвременна естетика. То е символ - послание на приятелството и любовта и ние ще продължаваме да организираме подобни пленери, за да приобщаваме Разлог към света. На добър час на изложбата!", пожела кметът.