Популярни дигитални артисти стават лектори на Futuro 2016
Популярни дигитални артисти стават лектори на Futuro 2016 / netinfo

Фестивалът за дигитално изкуство Futuro 2016 беше открит във Варна. Това е второто издание на форума, който се налага като притегален център за младите имена в криейтива на световната гейм и филмова индустрия.

Във фестивала вземат участие като лектори популярни дигитални артисти от САЩ, Франция, Полша, Нидерландия, Дания, Великобритания, Сърбия, Хърватска и България. 12 уъркшопа ще се проведат в рамките на три дни - от 20 до 22 август в конферентната зала на интерхотел "Черно море".

Компютърни магьосници и създатели на хитови игри и комикси идват във Варна

Сред най-търсените лектори са известният като Black Frog - Игор Албан-Шевалие от Франция, Алфонсо Де Ла Торе от САЩ, Майкъл Кус от Нидерландия, Дарек Заброцки от Полша, Светлин Велинов от България. В тематичния кръг на уъркшоповете влизат: „Yggdrasil Project - дизайн и идеи за игри", „Environment speed paint", „Как да бъдеш звезда", „Дизайн на персонажи", „Zbrush - чудовища и 3D печат".

Три изложби ще бъдат открити по време на форума - в събота от 19:00 бе открита първата - в галерия „Аспарухово АРТ" , в неделя от 19:30 в интерхотел "Черно море" отваря врати експозицията Futuro.expo, а в понеделник от 19:00 в галерия „Буларт" е последната изложба.

Сергей Пунчев от Punchev.com очерта тенценциите в развитието на гейминг индустрията в последните години: „В момента съществува тенденция да се превят по-прости 2D игри. Това е временно, нещата в този бизнес се развиват циклично, в бъдеще очаквам завръщането към по-комплексно изградените игри. Друга тенденция е бумът на образователните игри. Много силно развитие предстои в налагането на VR - виртуалната реалност, при това не само в игрите, а и в много други дейности.

Популярни дигитални артисти стават лектори на Futuro 2016
netinfo

Алфонсо Де Ла Торе, който напоследък е участвал в създаването на дизайна на Кинг Конг от най-новата филмова версия на класическия сюжет, призна, че е много щастлив да бъде на фестивала и ще се радва на срещата с други дигитални артисти. Той е работил за студиа като Animal Planet, Legaсy Effects, Paramount Pictures, MPC, Aaron Sims. Сред продукциите, в чийто екип се бил, са Percy Jackson: Sea of Monsters, Star Trek Into Darkness, Men in Black 3,Snow White and the Huntsman, Wrath of the Titans, Green Lantern, X-Men First Class, Avatar.

Игор Албан-Шевалие - легендарният Black Frog, изключително уважавано име в дигиталния арт, работи вече от 20 години в жанра - дизайн, илюстрации, скулптури, сторибордове за филми като X-Men, Brotherhood Of The Wolf, Harry Potter, The Flintstones, Dracula Untold. В момента е концептуален артист в Warner Brothers. Предишните му проекти са за MPC, Columbia Pictures, Universal Pictures, Walt Disney Studios. Той ще води уъркшоп на тема „Брейнсторминг - 1001 метода от идеята до създаването на интелектуална собственост за игри, филми и комикси".

Black Frog сподели, че комиксите в последните години са по-скоро призвание, отколкото печеливш бизнес, особено извън Америка. Но продължават да бъдат страхотен начин за изразяване на един артист. Най-новите му занимания са сериите The Dynamo Press - черно бели джобни книжки по 300 страници, всяка написана и нарисувана в рамките на месец.

Лео Хаслам, който се занимава с creature & character design и идва от Лондон, разказа, че е фокусиран върху 3D моделирането, дизайн на същества, 3D принтинг и концепт арт. Призна, че като малък е бил обсебен със sci-fi и филми за чудовища и е искал да създава свои собствени светове и същества. Сега чудовищата са неговото амплоа.

Фестивалът Futuro 2016 се организира от Народно Читалище „Просвета 1927" - Варна с финансовата подкрепа на фонд „Култура" на Община Варна.