Музикалните паралелки се събраха
Музикалните паралелки се събраха / Радка Минчева

35 години след откриването на първата музикална паралелка в Разград възпитаници на всички класове с тази насоченост и техни учители се събраха на юбилейна среща.

Първият прием за музикална паралелка е направен през 1981 г. в ЕСПУ“Н.Й.Вапцаров“, по-късно става част от ГПЧЕ“Екзарх Йосиф“. 18 са първите ученици, тяхна класна е Калина Илиева. Анета Русева е от първия випуск, години по-късно е класна на последния музикален клас, който завършва през 2010 г.

В паралелките са учили и певци и инструменталисти – фолклорни и класически.

Част от възпитаниците на музикалните паралелки са се реализирали в тази сфера по света и у нас. В Разград са учили: поп фолк певиците Цветелина и Бойка Дангова, бас китаристът на група „Мери Бойс Бенд“ Стефан Чобанов, звукорежисьорът на ансамбъл „Пирин“ Владислав Джибаров, оперният певец от Софийската опера Ивайло Йорданов, флейтистката Рая Радушева. Някои от възпитаниците на разградските музикални паралелки преподават музика в чужбина. Росица Дачева 9 години е преподавател по пиано в китайски университет, но вече има намерение да се завърне в България или премести в друга страна. Камен Кулев преподава китара в Консерватория в Дубай, а Красимира Иванова въвежда акордеона като инструмент в Сингапур, обучавайки деца. Петя Благоева пък работи в нотния архив на Баварското радио.

Най-много след музикантите са учителите, и то не само по музика, а и по други предмети. Има още доктори, юристи, химици и други. Ивайло Николаев е защитил докторантура в Русенския университет „Ангел Кънчев“, преподава там хидравлика.

Инициативата да се съберат възпитаниците на музикалните паралелки и припомнят ученическите години е на техния преподавател Добромир Донев, подета е от Цветелина Генчева и Анета Русева, организацията става чрез социалните мрежи.

Срещата започна със снимка в училищния двор на ГПЧЕ“Екзарх Йосиф“, продължи в ресторант „Капитан Блъд“, където свири преподавателят по гайда Пламен Панев.

Музикалните паралелки се събраха
netinfo