Турският премиер: САЩ трябва да ускорят екстрадицията на Гюлен
Турският премиер: САЩ трябва да ускорят екстрадицията на Гюлен / БГНЕС

Турският премиер Бинали Йълдъръм заяви, че неговото правителство иска САЩ да ускорят процедурата по екстрадицията на живеещия там ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, когото Турция обвинява, че е организирал неуспешния опит за преврат миналия месец, предаде Асошиейтед прес.

САЩ праща в Турция екип, който да проучи обвиненията срещу Гюлен

Йълдъръм заяви пред представители на чуждестранни медии днес, че Турция и САЩ имат споразумение за екстрадиция и процесът не трябва да бъде отлаган.

Той каза, че "ние искаме процесът да бъде ускорен (...) този човек беше лидерът на преврата. Какво чакаме? Споразумението между двете страни е ясно".
Вашингтон поиска доказателства за участието на Гюлен и заяви, че процедурата по екстрадиция трябва да протече по каналния ред.

Турция: Ако САЩ не ни върнат Гюлен, отношенията ни са пред провал

Самият Гюлен отрича всякаква роля в опита за преврат, който отне живота на над 270 души.

Йълдъръм каза също, че иска САЩ да поставят Гюлен под "временен арест", предаде ДПА.

Преди предстоящото посещение на американския вицепрезидент Джо Байдън в Турция в сряда, премиерът описа отношенията със САЩ в момента като "умерени", но подчерта, че САЩ остават "стратегически партньор" на Турция.

Турската прокуратура поиска от САЩ временен арест на Гюлен

Очаква се министерството на правосъдието на САЩ да изпрати през идните дни в Турция екип, който да проучи твърденията на властите в Анкара за престъпна дейност на Гюлен.

Източник: БТА