Музикален фестивал във Видин разбуни социалните мрежи
Музикален фестивал във Видин разбуни социалните мрежи / Thinkstock/Getty Images
Музикален фестивал във Видин разбуни социалните мрежи
89147
Музикален фестивал във Видин разбуни социалните мрежи
Музикален фестивал във Видин разбуни социалните мрежи
  • Музикален фестивал във Видин разбуни социалните мрежи
  • Музикален фестивал във Видин разбуни социалните мрежи

Опит за грубо набеждаване на община Видин видя кметът на града инж. Огнян Ценков в бурните реакции, които ежегодният видински панаир предизвика в социалните мрежи.

Събитието, което стартира на 26 август и продължава девет дни, е съпроводено от солидна концертна програма, изпълнена от цяла плеяда поп-фолк изпълнители.

За хонорарите им тази година местната власт е отпуснала 30 хил. лв. и още толкова са събрани от дарители. В интервю за Дарик кметът на Видин коментира, че „не приема критиките на зложелателите в интернет".

По думите му, макар и жители на една от най-бедните общини в региона, видинчани се радват на богат културен календар и събития, задоволяващи всички музикални предпочитания.

Както всяка година, видинската община разпространи плакати с покана за ежегодния панаир - културното събитие, което се радва на сериозен интерес в региона. Докато в далечната 1892 г. панаирът е представлявал земеделско и скотовъдско изложение, днес той е претърпял известна трансформация.

Това се вижда и от въпросните плакати, които представят концертната програма на панаира, поверена изцяло на поп-фолк изпълнители, както от родната, така и от сръбската сцена.

Хедлайнер на събитието е поп-фолк дивата Глория, а заключителният концерт на 3 септември ще бъде изпълнен от дуото Гъмзата и Гергана Димова. Оказа се обаче, че постерите, които провокираха бурно възмущение в социалните мрежи, са променени, като надписът „Традиционен видински панаир" е заменен с „Национален фестивал на чалгата и кючека".

Според градоначалника Огнян Ценков тази "злонамерена фалшификация" цели да набеди общината:

"Това е една груба фалшификация, която може да бъде квалифицирана като престъпно деяние. Видинската общественост приема този традиционен панаир в този вид и напрежение във видинската общественост няма. В програмата участват поп-фолк изпълнители, които са професионалисти. Има и изпълнители от Сърбия. Това си е и една от особеностите на нашия край, защото една част от хората слушат и такава музика".

Средствата, които Видин ще похарчи за тазгодишния традиционен панаир възлизат на 60 хил. лв., от които половината са общински средства, а останалата половина - дарения, обясни Ценков:

"Да се говори, че най-бедната община харчи средства от бюджета, мисля, че не е коректно. Ние не преследваме печалба в случая, а надграждаме, запазваме една традиция. Общината няма да е финансово ощетена с тези 60 000 лв., които ще бъдат изразходвани за тази концертна програма".