Предлагат да се криминализира превъртането на километража на стари коли
Предлагат да се криминализира превъртането на километража на стари коли / Thinkstock/Getty Images

Съюзът на българските автомобилисти предлага превъртането на километража на старите автомобили да се криминализира.

Този трик използват доста търговци на стари автомобили, за да прикриват амортизацията им. През септември експерти ще внесат в транспортната комисия в парламента пакет от промени, които ще бъдат в помощ на клиентите пред съда.

Според СБА над 70% от автомобилите у нас са на повече от 10 години.

Кои коли се крадат най-много?

Най-често навъртяните километри на автомобила се манипулират с помощта на електронен четец, който се продава свободно. Бърза проверка показва, че форумите в интернет са пълни с обяви и съвети как да го направим.

"Тези, които са си купили такова устройство, обикалят борсите и си предлагат услугите. Устройствата вече спаднаха до 70 евро. Зависи от марката", разказа пред БНТ Здрави Даков, управител на автосервиз.

Премахването на километрите отнема не повече от 10 минути и не е забранено от закона. По този начин цената на автомобила може да се вдигне с около 3000 лв.

"От 80 000 до 100 000 километра се връщат за тези автомобили до 10-годишна възраст. При новите много лесно и удобно се постига това нещо. Производителят не се е стремил да го заключва", добави той.

Всеки месец в СБА получават поне по 6 сигнала от хора, които са били измамени. Оттам настояват за законодателни промени, с които да се пресекат измамите.