С Дама Пика започва фестивалът Двама са малко - трима са много
С Дама Пика започва фестивалът Двама са малко - трима са много / ThinkStock/Getty Images

С премиера на спектакъла „Дама Пика“ се открива 22-то издание на Международния куклено-театрален фестивал „Двама са малко – трима са много“. За богатата улична програма традиционно ще се погрижат артистите от модул TheatAir. Той е посветен на улични спектакли и пърформанси, създадени изцяло за открити пространства и отразяващи съвременното светоусещане на творците, представящи изкуството си в разнообразна среда и в пряк контакт с публиката.

„Играта на карти или играта на съдбата. Играта, в която жадуваме да спечелим и да се домогнем до щастие, любов, реализация, власт. Тази игра завихря в нас желанията.“ Това е темата, която изследва екипът на спектакъла „Дама Пика“.

"Желанията, които бавно набъбват, завладяват ни, подчиняват ни и накрая ни засмукват в стихията си, за да ни изплюят обратно – обезобразени и деформирани подобия на човешки същества. Или желанията потиснати, стаени, премълчани от страх и неувереност, които ни оставят да предъвкваме рутината на сивото си ежедневие в очакване за мистично спасение. Какво е човекът, разпнат между силите на мрака и светлината?"

„Дама Пика“ е спектакъл за спасението и проклятието, разкъсващата страст и фалшивото смирение. Представлението е по Александър Сергеевич Пушкин. Режисьор е Веселка Кунчева, сценограф – Мариета Голомехова. Музиката е на Христо Намлиев.

Фестивалът „Двама са малко – трима са много“ ще продължи до 6-ти септември включително.