Втори Национален фолклорен събор „На Белица на хорото”
Втори Национален фолклорен събор „На Белица на хорото” / Община Трявна

На 20 август от 10,00 ч. в тревненското село Белица ще се проведе Втори Национален фолклорен събор „На Белица на хорото”.

Над 570 участници на 51 колектива от 27 Общини от цялата страна ще представят български народни обичаи, песни, и танци на Белишката поляна, в Тревненската планина.

Събитието се осъществява по инициатива на Представителен Ансамбъл „НАШЕНЦИ“, гр. Стара Загора, със съдействието на Община Трявна и кметство с. Белица. Партньор на събитието е „ Балкания – Балканска Асоциация за устойчив туризъм и култура”.

Представителен Ансамбъл „НАШЕНЦИ” ще предостави възможност на многобройните колективи да покажат разнообразието на българските носии и българския фолклор.

„За съвременния българин, усвояването на обичаи и традиции от родния бит, все повече добива популярност. Интересът е насочен към издирването, представянето и съхраняването на живото културно наследство на нашия народ.“, коментират организаторите.

Участниците в събора ще получат грамоти и предметни награди, осигурени от ансамбъла. Награди за отличените колективи в няколко раздела ще бъдат присъдени от жури в състав: 
- Председател Доц. д-р Евгения Иванова от регионален исторически музей гр. Стара Загора.
- Иван Цонев – концерт майстор на Ансамбъл „Загоре“, гр. Стара Загора
- Недьо Иванов – художествен ръководител на Ансамбъл „НАШЕНЦИ”, гр. Стара Загора