Възрастна шуменка даде 10 000 лв. за мнима полицейска акция
Възрастна шуменка даде 10 000 лв. за мнима полицейска акция / Sofia Photo Agency, архив

С 10 000 лева била измамена 72-годишна шуменка, съобщиха от пресцентъра на полицията в града.

Жената била въвлечена в нов сценарий на телефонните измамници. Вчера по обяд на стационарния й телефон се обадил непознат мъж, който се представил за полицай. Обяснил на жената, че полицията работи за залавяне на група крадци, които обирали жилищата на възрастни и самотни хора. Казал, че двама от групата са задържани, а това станало благодарение на жена, която съдействала за залавяне на престъпниците, за което щяла да получи медал.

Телефонните измамници се активираха, представят се за полицаи

"Полицаят" обяснил на 72-годишната шуменка, че за съжаление останалата част от групата на крадците по време на акцията се измъкнала. Казал й, че обирджиите действат изключително дръзко, влизали в жилищата на хората, биели ги и ги изтезавали, докато дадат всичките си пари и ценности. Попитал я дали би съдействала да бъдат заловени.

С идеята, че помага на полицията, се съгласила. Дадени й били указания да събере всички пари от дома си, да ги сложи в хартиен плик и да ги прибере по възможност във фризер или хладилник. Обяснението било, че там нямало да ги открият с детектора, който крадците ползват. След това й дали номер, на който да звънне „да ги подмами" да отидат в дома й, а полицаите да ги заловят.

Как да се предпазим и да реагираме при телефонните измами

Казали й, да се обади веднага след това на телефон 144, за да се свърже отново с полицая. Без да затваря телефона и да прекъсва връзката с истинските телефонни измамници жената звъннала първо на единия, после на другия номер. Дадени й били указания да не допуска хората в дома си, а да хвърли парите през терасата, като преди това сложи бял чаршаф на балкона. Обяснили й, че веднага трябва да се прибере в жилището си, да не стои на терасата, защото може да пострада при залавянето на изключително опасните престъпници.

Жената изпълнила указанията. Малко по-късно установила, че е измамена.

По случая в РУ- Шумен е започнато досъдебно производство.