Замесиха и дядото на Борислава по делото за катастрофата, при която момичето пострада тежко
Замесиха и дядото на Борислава по делото за катастрофата, при която момичето пострада тежко / netinfo

Опитаха да възобновят дело за тежка катастрофа, приключило с ефективна присъда като намесиха името на починалия дядо на пострадалото при инцидента момиче.

Процесът срещу 22-годишния Иван Коцев от Разград завърши на две инстанции с осъдителна ефективна присъда – 2 години лишаване от свобода и 5 години забрана за управление на МПС. Катастрофата, заради която той застана пред Темида, стана на 15 август 2014 г. малко преди полунощ. Тогава приятелката на подсъдимия Борислава Колчагова се возела в неговия „Мерцедес“, пътували в посока Водна централа. По ул. „Св. Климент“ близо до „Парижки салон“ на ляв завой шофьорът изгубил контрол над автомобила и колата се блъснала в голямо липово дърво. И двамата са били без предпазни колани, момичето е откарано в кома в разградската болница, остава в това състояние 3 месеца, след което отваря очи, и до днес обаче има множество увреждания, възстановява се бавно, за рехабилитацията му се организираха множество благотворителни кампании в града.

Делото за причиняване на средна телесна повреда първоначално се гледа в Районен съд-Разград, магистратите приемат, че Коцев е извършил няколко нарушения на пътните закони – карал е с превишена скорост – 66,6 км./ч. при 50 км./ч. разрешение в населено място;  изгубил е контрол над колата; не е съобразил скоростта на движение с условията на пътя; поставил е в опасност живота и здравето на спътничката си. Съдът е постановил ефективно наказание по процеса – 2 години лишаване от свобода при първоначален общ режим в затворническо общежитие от открит тип, както и 5-годишна забрана да управлява МПС.

Втората съдебна инстанция – Окръжен съд-Разград - е потвърдила присъдата в частта на наказанието, но е изменила мотивите й. Според окръжните съдии само едно от нарушенията на Иван Коцев има причинно-следствена връзка с тежката телесна повреда на момичето и то е свързано с отклоняване на вниманието от управлението на колата, по време на инцидента той разговарял със спътничката си.

Решението на Окръжния съд завършваше с указанието, че е окончателно и не подлежи на обжалване. Оказа се обаче, че защитниците на Коцев са намерили вратички да поискат отмяна на решенията на двете съдилища и възобновяване на процеса на основание на Наказателно-процесуалния кодекс. Жалбата им е гледана от състав на Апелативен съд-Варна. Според адвокатите по време на делата в Разград е имало съществени нарушения на процесуалните правила. Сред тях те сочат отказът на магистратите да допуснат до разпит пострадалото момиче, който обаче е аргументиран с медицински документи. Адвокатите считат още, че двама от съдиите в Окръжен съд е трябвало да се отведат от процеса, тъй като преди време са били подчинени на дядото на пострадалата и по тази причина са предубедени. Апелативните съдии категорично са отхвърлили жалбата в частта й за липса на справедлив процес. Фактът, че Емил Колчагов е бил ръководител и колега на двама от окръжните съдии в предходен период не е основание за отвод – считат магистратите от Апелативен съд-Варна. Дядото на Борислава е починал 2 години преди катастрофата – обект на процеса – и 4 години преди края на съдебните дела.

Съдиите във Варна отхвърлят и жалбата за липса на мотивираност на съдебното решение на Районен съд-Разград. Приемат за основателен само един от аргументите на адвокатите на Коцев – че адвокатът на момичето е бил нередовно упълномощен в момента на подаването на жалба в Окръжен съд. Документът е трябвало да бъде подписан, не от майката, а от самата Борислава, тъй като към този момент тя вече е била пълнолетна.  Съдът във Варна обаче не счита, че това е основание за възобновяване на процеса, тъй като производството пред въззивната инстанция се е провело и по жалба на защитата на Коцев, а положението му с второто съдебно решение не само не е било влошено, а напротив - той е бил частично оправдан по част от възведените обвинения.

С тази мотиви Апелативен съд-Варна отхвърля искането за възобновяване на делото, като решението му не подлежи на обжалване.