Кметът на Гоце Делчев подари ценен учебник на медалист в международна олимпиада
Кметът на Гоце Делчев подари ценен учебник на медалист в международна олимпиада / Снимка: Община Гоце Делчев

Кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов се срещна с ученика от ПМГ „Яне Сандански Кръстьо Драгинов, който спечели бронзов медал от Международната олимпиада по химия, проведена в Тбилиси, Грузия. На срещата присъстваха също помощник - директорът на ПМГ „Яне Сандански" Златка Милчева, както и преподавателят Марияна Карамитева, която е подготвила по блестящ начин талантливия ученик за участието му в престижния международен форум.

Отбори от над 80 държави се надпреварваха в едно от най-престижните състезания по химия - Международната олимпиада. България се представяше от Янислав Данчовски, МГ Плевен, 12 клас, Любен Бориславов и Борис Борисов, НПМГ, 12 клас и Кръстьо Драгинов, ПМГ Гоце Делчев, 11 клас. И четиримата участници бяха отличени с бронзови медали за своето прекрасно представяне.

По време на проведената днес среща бронзовият медалист Кръстьо Драгинов разказа подробности от своята подготовка за олимпиадата, както и повече за самото състезание. Преподавателката Марияна Карамитева подчерта, че Кръстьо има голям потенциал и е много амбициозен и изпълнителен.

„Затова, следващата година очаквам от него още по-добро представяне на Международната олимпиада", каза тя.

Кметът Владимир Москов изрази своята благодарност, уважение и признание за отличното представяне и толкова добрия резултат, постигнат от Кръстьо Драгинов, както и за високия професионализъм на преподавателя Марияна Карамитева. На талантливия ученик кметът на Гоце Делчев подари скъп и необходим за него учебник, както и парична сума, а на неговия преподавател - книга на видния историк академик Георги Марков. Бронзовият медалист Кръстьо Драгинов ще бъде абитуриент следващата година и неговото желание е да учи медицина, а пожеланието на кмета Владимир Москов бе да се върне и да се реализира в родния си град.

Международната олимпиада по химия се провежда за първи път през 1968 г., а България е редовен участник още от следващата 1969 г. в Чехословакия. Участниците в българския национален отбор са четирима на брой и се избират измежду най-добре класираните участници на Националния кръг на олимпиадата по химия и опазване на околната среда. България е домакин на олимпиадата през 1971 г. и 1982 г. От 1999 г. до 2016 г. нашите ученици са спечелили общо 38 медала: 1 златен, 8 сребърни и 29 бронзови.