ЮНЕСКО вади обект в Шри Ланка от своя списък на световното наследство?
ЮНЕСКО вади обект в Шри Ланка от своя списък на световното наследство? / Thinkstock/Getty Images

Организацията на ООН за образование, наука и култура може да извади обект в Шри Ланка от своя списък на световното наследство, ако правителството не предприеме съответните мерки, предупреди генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, цитирана от АФП.

Бокова е поставила проблема за поддържането на Златния храм в Дамбула в разговор с местните власти по време на четиридневното си посещение на острова тази седмица. Правителството на Шри Ланка е задължено от международен договор да пази и съхранява този храм, вместен в пет пещери, със стенни рисунки отпреди 2000 години и 157 статуи на Буда, припомни тя пред журналисти в столицата Коломбо.

Екип на ЮНЕСКО, който посети миналата година обекта в централната част на острова в Индийския океан, установи, че той е лошо поддържан, отбелязва АФП. Ново строителство от страна на будистките монаси заплашва ценността на храма като част от световното наследство, предупредиха експертите.

Кои нови обекти включи в списъка със световно наследство ЮНЕСКО?

Будистки монах на място отрича правителството на Шри Ланка да отговаря за поддържането на обекта на 200 км североизточно от Коломбо. То обаче е задължено от конвенция, подписана между него и ЮНЕСКО, обясни Ирина Бокова, подчертавайки, че това е "правно обвързващ международен договор".

Златният храм в Дамбула е един от осемте обекта в Шри Ланка, които са част от световното наследство на ЮНЕСКО, припомня АФП.

Досега само два обекта са били извадени от списъка, който съществува от 1972 г. - първо резервата на арабския орикс (вид антилопа) в Оман, след решението на правителството през 2007 г. да намали неговата площ с 90% заради проект за проучвания за петрол и газ, и две години по-късно долината на река Елба в Дрезден, Германия, заради строителството на пътен мост.

Източник: БТА