Столичната община инвестира 20 млн. лева в училища и детски градини
Столичната община инвестира 20 млн. лева в училища и детски градини / БГНЕС, архив

Столичната община инвестира през тази година около 20 млн. лева в строителство и ремонти на училища и детски градини.

Около 7 млн. лв. са за конструктивни укрепвания и мерки за енергийна ефективност в около 43 обекта. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, при проверка на ремонт в Софийската математическа гимназия (СМГ) заедно с министъра на финансите Владислав Горанов.

Кметът посочи, че за втора поредна година Министерството на финансите отпуска средства за ремонти в Софийската математическа гимназия като през тази година за целта са отделени 500 000 лв. Фандъкова подчерта, че инвестициите в качествено и модерно образование са целенасочена политика на правителството и на финансовото ведомство.

"Столичната община като собственик на сградата на СМГ също има своите ангажименти. През последните години сме инвестирали близо половин милион лева в различни дейности в гимназията, включително и за асансьор за деца с увреждания", отбеляза Фандъкова.

"Сега имаме защитен проект по Националния доверителен екофонд на стойност 1,2 млн. лева, от които 200 000 лв. са от бюджета на Столичната община за цялостни мерки за енергийна ефективност. Проектът ще се реализира през следващата година и така ще се намалят разходите за гимназията. СМГ става един модел за съвременно, модерно училище с добро и качествено образование", подчерта столичният кмет.

Тя съобщи, че в момента вървят ремонти в много училища и детски градини в столицата. Вече са завършени реконструкциите в три училища. Очаква се ремонтите да приключат почти навсякъде до началото на учебната година, но съгласно сключените договори има няколко училища и детски градини, където те ще продължат и след 15 септември.

"Никъде обаче ремонтите няма да пречат на учебния процес", увери кметът Фандъкова.

Източник: БТА