Теч на огромно количество газ пропан-бутан наложи евакуацията на жители на град Николаево, област Стара Загора. Ситуацията вече е овладяна, няма данни за пострадали, съобщи ст. комисар Стоян Колев, директор на пожарната в Стара Загора, цитиран от БГНЕС. В Николаево вече всичко е нормално и спокойно, каза областният управител на Стара Загора Георги Ранов. Той допълни, че според последните замервания няма наличие на отровни вещества, които да са опасни за здравето на хората.

Най-напред около 2.30 часа се получил сигнал за възникване на произшествие в Николаево. Течът на синьото гориво е бил от многотонна цистерна на данъчно-акцизен склад в близост до жп гарата, каза шефът на пожарната в Стара Загора ст. комисар Стоян Колев.

Областният управител на Стара Загора: В Николаево вече всичко е спокойно

"Наистина наложи се да действаме много бързо, тъй като точно в този момент нямаше компетентни органи, които да замерят и да установят конкретната причина. Наложи се да действаме бързо, да евакуираме около 60 души", добави Ранов. Той добави, че те са настанени в спортната зала. Наложило се е и много бързо да спрат тока, както и жп и автомобилния транспорт.

От 3.00 часа започнали и конкретните действия от пожарна безопасност в присъствието на областния управител, каза самият той.

Евакуираха хора в Николаево заради изтичане на пропанбутан ситуацията e овладяна
netinfo

Ранов посочи, че течът е бил от спукана тръба, наложило се е бързо от пожарна безопасност да я запушат, като екипите са били обезопасени със защитни облекла и маски. Течът бил от данъчно-акцизен склад, газово хранилище на пропан-бутан на софийската фирма „Арда". Ранов каза и че все още няма представител на фирмата, който да е пристигнал на мястото на инцидента, за да може да каже какво е количеството газ, което се съхранява в хранилището. Областният управител е разпоредил да се направи проверка на цистерните в хранилището.

Евакуираха хора в Николаево заради изтичане на пропанбутан ситуацията e овладяна
netinfo

„Съмнявам се, че може би има някаква човешка намеса, но нека компетентните органи да си го кажат", подчерта областният управител.

Тази сутрин изтичането е спряно и ситуацията овладяна. Няма данни за пострадали. Измерванията за качество на въздуха показват, че няма замърсяване и опасност за населението.

Източник: БГНЕС

Източник видео: Nova.bg