Експертна комисия ще се произнесе за проблемната сграда на Отец Паисий
Експертна комисия ще се произнесе за проблемната сграда на Отец Паисий / Дарик Пловдив
Експертна комисия ще се произнесе за проблемната сграда на "Отец Паисий"
89084
Експертна комисия ще се произнесе за проблемната сграда на "Отец Паисий"
  • Експертна комисия ще се произнесе за проблемната сграда на "Отец Паисий"

В едноседмичен срок експертна комисия към Министерството на културата ще излезе със становище дали изкопните дейности около сградата на ул. „Отец Паисий“ 13 в Пловдив са законосъобразни. Това каза Стоилка Игнатова, която е главен инспектор в „Инспекторат за опазване на културното наследство“ и отговаря за Южен централен район. Вчера представители на културното ведомство направиха оглед на място в присъствието на собствениците на имота.

Старинната постройка изненадващо бе съборена през юли, като идеята е на нейно място да се строи нова. Оказа се, че собствениците имат разрешително за подобни действия.

„Проверките около сградата не са приключили. След огледа трябва да оформим протокол и в седемдневен срок ще излязат и решенията. В случая, тъй като се намира в резерват, а при почистване на мазетата в съществуващата сграда се е появила археология, са спрени изкопните дейности и сега ще се извърши археологическо проучване“, категорична бе Игнатова.

Преди 20 дни Окръжна прокуратура – Пловдив също разпореди проверка за евентуално увреждане на културна ценност по случая със събарянето на сградата на ул. „Отец Паисий” 13.

Чуйте и от прикачения аудиофайл.