В самостоятелна форма на обучение преминават  учениците от Вечерната гимназия в Дупница
В самостоятелна форма на обучение преминават учениците от Вечерната гимназия в Дупница / netinfo

В самостоятелна форма на обучение преминават 25-мата ученици, които доскоро се обучаваха във вечерната гимназия в Дупница. Заявленията за записване се приемат до 10 септември.

След влезлия в сила от 1 август нов Закон за предучилищното и училищно образование, гимназия „Христо Ботев" вече се нарича профилирана гимназия „Христо Ботев".

„След преобразуването на вечерната гимназия „Димчо Дебелянов" и сливането й с реалната гимназия „Христо Ботев" учениците, които досега бяха във вечерна форма на обучение преминават във самостоятелна, като те вече за уведомени за тази промяна" обясни Геновева Ризова, директор на профилираната гимназия.

По списък в 9 клас има 9 ученици, по 8 в 10 и 11 клас.

Така на практика дори и всички да се запишат няма да има достатъчно ученици за самостоятелни паралелки. Геновева Ризова обясни, че учениците ще могат да се получават консултации от учителите, а изпитите ще се насрочват след 17 часа, така, че работещите да не бъдат притеснени от работното им време.

Ще се наложи обаче съкращения на персонала, като от тримата педагози, които работеха във вечерната гимназия ще остане само учителят по български език и литература.

По националната програма „Оптимизация на училищната мрежа", профилираната гимназия все още очаква 135 000 лв., програмата трябва да бъде финализирана до края на годината, така, че нямат притеснения, като Ризова обясни, че строителните дейности, които трябва да бъдат извършени ще се правят след учебно време и през почивните дни.

Със средствата ще изградена рампа на първия етаж на училището, ще бъде обособен и кът за учениците, като за целта ще бъде закрита една тераса.

Предвидени са и други подобрения на материалната база - оборудване на 5 кабинета, изграждане на статични мултимедийни проектори, закупуване на интерактивни дъски, а на игрището в задния двор ще бъдат сменени вратите и баскетболните кошове, ще бъдат закупени и нови уреди за закритата фитнес зала и др.