В Калифорния задържаха вероятен сериен подпалвач
В Калифорния задържаха вероятен сериен подпалвач / Guliver/Getty Images

Деймън Антъни Пашилк беше арестуван и обвинен в подпалвачество във връзка с огромния горски пожар в Северна Калифорния, който унищожи 175 сгради и принуди хиляди хора да се евакуират.

Пожар в Калифорния унищожи 100 жилища

На 40-годишния Пашилк са повдигнати 17 обвинения, съобщи шерифът на окръг Лейк Брайън Мартин на среща с обществеността в казино, което служи като евакуационен център за 4000 души.

Местната противопожарна информира съобщи, че през изминалата година Пашилк е бил заподозрян за подпалването на „множество пожари" в Лейк.

Късно в понеделник с пожара се бореха 1 664 пожарникари. Огънят изпепели 1620 хектара.

Губернаторът на Калифорния Джери Браун обяви извънредно положение в два окръга - Лейк и Сан Луис Обиспо.

Огънят е погълнал домове и предприятия в град Лоуър Лейк и окръг Лейк. Пострадали са и 12 сгради в окръг Сан Луис Обиспо, където има и двама ранени. Щетите са на стойност 10 милиона долара.

Едва 5% от пожара, който бушува на 160 километра от Сан Франсиско, е овладяна. Там където огънят е овладян, от къщите са останали само керемидените комини, а автомобилите са се превърнали в почернели коруби.

Огънят е лумнал в местност с гъста горска растителност, която е трудно достъпна за огнеборците и се е разпространил бързо заради сухото време.

Пожарът започна в събота в окръг Лейк и достигна град Лоуър лейк, на 145 километра от Сан Франсиско обхващайки 13 квадратни километра. Над част от града се издига гъст черен дим.

Източник: БГНЕС