Надежда Белелиева: Как се отглежда родолюбие извън родината
Надежда Белелиева: Как се отглежда родолюбие извън родината / Снимка: By Yakudza - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=35993109

Деца и юноши с български произход пристигат от Украйна, за да представят български песни, танци и обреди в к.к. „Албена"

Българите в Украйна са над 250 000 според официалната статистика, а по неофициални данни достигат 500 000. Това е най-голямата българска общност извън родината. Сред областите, населени с най-много българи, са Бесарабия и Одеса, където се намира и град Болград, наричан от някои столицата на бесарабските българи.

„Забележителен е силният български дух, който бесарабските българи са съхранили в себе си", споделя Надежда Белелиева, която в продължение на няколко години е работила в Украйна и е наблюдавала отблизо живота на сънародниците ни там. „Впечатляващо е тяхното силно чувство на родолюбие, особена почит и преклонение пред всичко българско. Те продължават да говорят онзи български език, който познаваме от нашите баби и дядовци, със специфична архаична лексика и да отбелязват българските празници и обичаи, а младото поколение се възпитава да уважава родната история и нейните герои", разказва тя.

Едно от местата, които българите в Украйна почитат, е гробът на създателя на Велика България Хан Кубрат. Той се намира в района на град Полтава. Открит е случайно през 1912 г. До 1988 г. е имало само предположения, че става дума за гроб на прабългарски хан. Най-големият руски музей Ермитаж прави обстойно изследване и през 1997 г. потвърждава, че гробът е на Хан Кубрат. Родолюбиви българи поставят паметна плоча на мястото през 2001 г., а самото място е облагородено 11 години по-късно, по повод 100-годишнината от откриването му.

Ден на бесарабските българи честваме на 29 октомври. На тази дата през 1838 г. се освещава най-големият български храм в гр. Болград - „Свето Преображение Господне". 20 години след това е открито и първото българско общообразователно училище - Болградската гимназия „Св.Св. Кирил и Методий". Гимназията подготвя първите политически, просветни и културни дейци в България след Освобождението. И до днес там се изучават български език, българска литература и история. В гр. Болград, в чест на Деня на бесарабските българи през 2012 г. Асоциацията на българите в Украйна издигна монумент в памет на българските опълченци, участници в руско-турската война.

В гр. Одеса пък се издига паметникът на великия български поет и революционер Христо Ботев. Той е учил във Втора Одеска гимназия. Днес неговите стихове във форма на песен огласят „българските" села в Украйна и се пеят от нашите сънародници там, обяснява Надежда Белелиева. „Някои от българите, родени и отрасли в Украйна, никога не са идвали в България, но се самоопределят и са българи в сърцето и душата си и Ботев за тях е символ на родолюбие и борба за свобода", разказва тя.

Друг монумент събира нашите сънародници всяка година на 24 май, за да отбележат Денят на славянската писменост и култура. Това е паметникът на Св. Княгиня Олга, Св. Андрей Първозвани и Св.Св. Кирил и Методий на Михайловски площад в столицата на Украйна - Киев. Българите, които живеят в Киев, отдават почит и се покланят и на легендарния български национален герой Капитан Петко Войвода. Неговият паметник е изграден по случай 165 години от рождението му и е открит на 8 септември 2011 г. от Съюза на тракийските дружества в България и Асоциацията на българите в Украйна.

Това лято в град Приморск, Запорожка област, се проведе Първият регионален български детско-юношески фестивал „Младост". В него взеха участие над 20 самодейни детски състава. Специално жури оцени изпълненията в пет категории: за най-добър танцов колектив, за най-добър вокален колектив, за най-добър песнопоец, за най-добър разказвач на българско словесно творчество, и за най-добре представен традиционен български обред. Победителите, сред които детски танцов състав, вокален състав, три певици и най-добрите рецитатори, ще посетят България през август тази година и ще участват в международен детски фестивал в курорта „Албена". За децата от далечна Таврия гостуването в родината им ще е една сбъдната мечта!