Манолова: Отказвам да участвам в предрешено съревнование
Манолова: Отказвам да участвам в предрешено съревнование / БГНЕС, архив

Омбудсманът Мая Манолова се оттегля от "състезанието" за президентските избори с признателност за подкрепата и доверието. Това заявява в открито писмо самата тя. Манолова беше една от номинациите за кандидат-президент на БСП.

"Нашата обща мисия е да променим България в интерес на хората. Ще го направим, заедно. Можете да разчитате на мен", казва омбудсманът.

Кои са номинациите на БСП за президентските избори?

„За съжаление се видя, че правилата не са честни, а са подменени от тайни договорки и "лични номинации". Създаде се усещане, че съревнованието не е по идеи, а по интриги", казва Манолова. Тя е категорична, че не участва в задкулисни сделки, не желае да е "лична" номинация на когото и да е, а да бъде участник в един демократичен избор.

"Напоследък чух за себе си много неща - все "приятелски огън". Аз не участвам в братоубийствени войни. Те са пагубни за своите инициатори и рушат доверието на гражданите в политическата система. Това поведение през годините вече нанесе катастрофални вреди - разтвори се огромна бездна между гражданите и политиците", заявява Манолова.

Според нея е имало абсурдни за всеки юрист опити да бъде служебно елиминирана с несъстоятелни "правни" аргументи. „Дала съм обет, че ще работя за гражданите и ще продължа да го правя занапред, независимо от позицията, която заемам", коментира омбудсманът.

БСП и АБВ се доближиха до обща кандидатура за президент в лицето на ген. Радев

„Отказвам да участвам в предрешено съревнование, в което правилата са нарушени от тези, които ги предложиха, а принципните позиции са подменени от задкулисни договорки", заявява Манолова.

В сряда на Национален съвет БСП ще обяви името на кандидата си за президент. След оттеглянето на Манолова извънпартийната номинация остава само тази на ген. Румен Радев. Неговата кандидатура се подкрепя и от АБВ. В партийната листа от номинации са Таско Ерменков, Марио Трайков, Илияна Йотова, Янаки Стоилов, проф. Румен Гечев, Михаил Миков.