Направиха празник на гората и туризма
Направиха празник на гората и туризма / Община Белоградчик

И тази година много гости дойдоха в местността "Бела вода", сред дебрите на красивия Стакевски балкан, за да участват в традиционния празник на гората и туризма.

Сред гостите бяха кметът на община Белоградчик Борис Николов, полковник доцент Ваньо Асенов и негово високопреподобие архимандрит Нифон, който отслужи празничен водосвет за здраве и благополучие. Тук бяха и Вера и Анатолий от град Барановичи, Беларус, чиято дъщеря Валентина им е намерила сватове от този край.

Празникът бе открит от Иван Иванов - кмет на с. Стакевци, който поздрави всички жители и гости и изказа думи на благодарност към ръкововодството на общината и всички благодетели, благодарение на които стана възможно неговото провеждане.

Към участниците в празника се обърна и кметът Борис Николов, който говори за ролята и значението на гората в исторически план, като закрилница на борците за свобода и национално освобождение. И добави, че днес задача ни е да правим необходимото за умножаване на зеленото богатство.

Повече от пет часа продължи празничната програма с участието на фолклорните групи от селата Стакевци и Салаш,  които изпълниха тематични песни и стихове. Преди броени дни фолклорната група "Росен здравец" от село Стакевци се завърна от участие във фолклорния фестивал в град Балчик, където зае призовото трето място и бе отличена с диплом и плакет. Сред най-активните от домакините бе 5-годишната Пламена, която изпълни стихове и песни. Деца от фолклорната група на село Салаш изпълниха песента "Хубава си моя горо", наречена химн на гората.

Часове наред на зеления килим  край вековните буки се виха кръшни български хора, съпровождани от музиката на духовия оркестър от село Антимово.