Проверяват как обвинен за трафик печели обществена поръчка да вози мигранти
Проверяват как обвинен за трафик печели обществена поръчка да вози мигранти / БГНЕС, архив

Главният прокурор на Републиката следи под лупа последващите действия на институциите след скандала с възлагането на обществена поръчка за превоз на мигранти до бежанските лагери в страната на фирма "Еделвайс 0707", чийто доскорошен управител Григор Григоров (на 34 години) е обвинен за незаконно превозване на чужденци.

Договорът между "Гранична полиция" и фирма "Еделвайс 0707" е подписан на 8 август т.г. По това време и към настоящия момент управителят Григоров е под домашен арест, именно заради обвинението за трафик на хора. Ключовият въпрос е присъствал ли е Григоров по време на процедурите за определяне на победителя в обществената поръчка, провеждани в Главна дирекция "Гранична полиция".

Обвинен за трафик на бежанци се вреди да вози легално мигранти (ВИДЕО)

Той беше заловен в края на юни т.г. да управлява автобус на фирмата, натоварен с 65 нелегални мигранти от Афганистан и Ирак. При разследването Григоров съобщил пред магистрати, че непознат мъж му е обещал по 100 евро на човек, ако превози бежанците до вътрешността на страната.

Проверка установи, че обвиняемият е подписал споразумение с прокуратурата за условна присъда, глоба от 10 000 лева и конфискация на автобуса с който е извършено престъплението в полза на държавата. В съдебна зала изненадващо се отказва от споразумението, обявиха районните магистрати в Царево.

Съдът в Бургас го пуска под домашен арест, а междувременно Григоров печели обществената поръчка законно да превозва мигранти до бежанските центрове във вътрешността на страната и прехвърля фирмата на баща си Тошко.

Прокуратурата в Царево вече е поискала нов повторен оглед на автобуса. В момента возилото е под запор в гаража на полицията в Царево. То е основно веществено доказателство в разследването и в случай, че Григоров бъде осъден по повдигнатото обвинение за незаконен трафик на хора, ще бъда конфискуван в полза на държавата.

Парадоксално със същия този автобус, фирмата трябвало да транспортира съвсем законно мигранти.