Имам беше застрелян в района Куинс на Ню Йорк. Неговият помощник беше тежко ранен и почина в болницата, в която беше откаран, предадоха световните агенции.

Убийството е било извършено в района на джамията, в която проповядвал имамът. Според разказите на очевидци имамът е бил убит с изстрел в главата, а неговият помощник бил прострелян в гърдите.

Полицейски представител идентифицира имама като Маулама Аконджи, на 55 години. Той е бил много уважаван и е пристигнал в Ню Йорк от Бангладеш преди по-малко от две години, предаде ДПА.

Убийството му е станало малко след като той отслужил молитвата в 13.00 ч. местно време вчера. След това той напуснал джамията и се отправил с помощника си към дома си. Нападателят е избягал от местопрестъплението и се издирва.

Някои от посетителите на джамията, в която проповядвал, Аконджи, нарекоха убийството престъпление на религиозна основа. "Наистина не се чувстваме в безопасност в подобен момент. Това е заплаха за нас, за нашето бъдеще и ние ще търсим справедливост", заяви един от богомолците Милят Удин пред местна телевизия.

Богомолецът Хайрул Ислям пък каза, че Доналд Тръмп и неговите антимюсюлмански изказвания са породили ислямофобия. Тръмп предложи да се забрани на имигранти мюсюлмани да влизат в САЩ, припомня ДПА.

Източник: БТА