Северна Корея заплаши САЩ с ядрен удар при най-малката провокация
Северна Корея заплаши САЩ с ядрен удар при най-малката провокация / Guliver/Getty Images

Пхенян обвини в събота Вашингтон в опит да нахлуе в страната и заплаши САЩ с ядрен удар при "най-малката провокация", се казва в съобщение на ЦТАК - държавната телеграфна агенция на КНДР.

"Опитът на САЩ да нахлуе в КНДР става както никога безразсъден", се казва в съобщението. "Правото на извършване на изпреварващ ядрен удар не е монопол на САЩ", се отбелязва в заявлението.

Пхенян: САЩ готвят превантивен ядрен удар срещу Северна Корея

"Революционните въоръжени сили на КНДР са пренастроени от текущия режим на военно противодействие към режим на изпреварващ удар за да се справят с нелепата военна истерия на противника. Всички оперативни групи са напълно готови да нанесат безпощаден и унищожителен удар по противника, ако той извърши и най-малката провокация", се казва в съобщението".

Северна Корея: САЩ ни обявиха война

Както бе съобщено във вторник САЩ са прехвърлили в базата си на остров Гуам три стратегически бомбардировача Б2 Спирит (B-2 Spirit), които могат да носят на борда ядрено оръжие.

По-рано на 4 август стана известно, че САЩ за първи път от 10 години пренасочват в района на Тихия океан към базата "Андерсън" на остров Гуам ескадрила стратегически бомбардировачи B-1B Lancer.

Източник: БГНЕС