Созопол е номиниран за най-добра европейска дестинация за 2017 г.
Созопол е номиниран за най-добра европейска дестинация за 2017 г. / Sofia Photo Agency, архив

Созопол е номиниран за най-добра европейска дестинация за 2017 г. от организацията EuropeanBestDestinations.

Това стана ясно по време на церемонията по награждаването на замъка "Влюбен във вятъра", който през тази година бе класиран на четвърто място сред най-красивите замъци в Европа от същата организация. На събитието присъстваха министърът на туризма Николина Ангелкова, кметът на Созопол Панайот Рейзи и др, съобщава пресслужбата на министерството на туризма.

"Подобни атракции, като замъкът в Равадиново, ни помагат да удължим сезона и да предложим повече преживявания на туристите по българското Черноморие", каза министър Ангелкова. Тя акцентира, че сезонът върви много добре и по всичко личи, че ще бъде един от най-силните, който страната е имала.

Созопол отново № 1 дестинация в Европа

"Само за месец юни Южното ни Черноморие е посрещнало повече от четвърт милион туристи, което е над 20% ръст в сравнение с миналата година", съобщи Николина Ангелкова. Приходите от реализираните нощувки в област Бургас през юни са над 73 млн. лв., което е над 35% увеличение в сравнение с юни 2015 г.

Замъкът "Влюбен във вятъра" в с. Равадиново, община Созопол, е класиран на 4-то място в престижното ранкиране на EBD.

Брюксел награждава замъка в Равадиново

Първите три места в класацията се заемат от дворецът Пена в Португалия (първо място), дворецът Алказар в Испания (второ място) и дворецът Нойшванщайн в Германия (трето място). Селекцията е била извършена на два етапа: подбор от жури от 9 професионалисти в сферата на туризма (пътнически агенции, туроператори, журналисти, директори на туристически офиси) и след онлайн гласуване на над 10 000 души от 109 държави.

EuropeanBestDestinations (EBD) е европейска организация със седалище в Брюксел, която се фокусира върху развитието и промотирането на културата и туризма в Европа. Тя работи в партньорство с EDEN мрежата и с всички водещи европейски туристически офиси и покрива над 355 дестинации в Европа.

Холивуд снима в замъка "Влюбен във вятъра" наесен

От 2009 г. EBD си партнира с туристическите представителства в цяла Европа и акцентира върху едни от водещите дестинации на стария континент на уебстраницата си и в социалните мрежи.

Посетителите на официалния уебсайт на организацията надхвърля 3 млн. души от всички точки на света. Там се публикуват снимки, видеа, панорамни разходки, пътеводители, както и полезни съвети за всичките 355 локации. Последователите в социалните мрежи Facebook, Twitter, Google+, Pinterest са близо 100 хил. души. Дестинациите, отличени от EuropeanBestDestination бележат среден ръст на посетителите от 15%.