20 000 богомолци очакват в Бачковския манастир за Успение Богородично
20 000 богомолци очакват в Бачковския манастир за Успение Богородично / БГНЕС, архив

Между 15 000 и 20 000 богомолци се очаква да посетят Бачковския манастир на храмовия му празник Успение на Пресвета Богородица, който се отбелязва на 15 август. Това съобщи архимандрит Симон, игумен на Светата обител.

Дядо Симон каза още, че очаква и гости от Зографския манастир, които ще пристигнат на 14 август, за да се включат още вечерта във всенощното бдение. Богослуженията ще протекат с участието на сборна формация църковни певци от цяла България.

Хиляди миряни се стичат в Бачково за Успение Богородично

Честването на големия християнски празник Успение на Пресвета Богородица в Бачковския манастир започва на 14 август вечерта от 19.00 ч. с малка вечерня, от 21.00 ч. започва всенощното бдение, а около полунощ е предвидено началото на утренята, следвано от литийното шествие, предвождано от празничната икона "Успение Богородично" и копие на Чудотворната икона на манастира.

Литийното шествие е тържествено излизане от храма, то е част от самото богослужение, и с тържествени песнопения, специално написани за празника, се изнасят най-напред Светият кръст, след него храмовата икона "Успение Богородично", след нея върви плащеницата на Света Богородица и след нея копието на чудотворната икона. Самата чудотворна икона няма да бъде изнасяна от храма, обясни игуменът на Бачковския манастир дядо Симон.

20 000 богомолци очакват в Бачковския манастир за Успение Богородично
netinfo

По думите му между 2.30 ч. и 3.00 ч. през нощта пред портите на Светата Обител ще бъде отслужен и молебенът за здраве и отминаване на бедствията за целокупния български народ. След това литията се връща в храма. Предвижда се рано сутринта на 15 август да започне света литургия за празника на св. Богородица, след това в двора на манастира ще бъде отслужен водосвет за здраве и лития за храмовия празник. В 12.00 ч. ще бъде осветен курбанът, който по традиция манастирското братство дарява на всички християни споделили празника, а вечерта ще се отслужи Велика вечeрня, информираха от Светата обител.

На 15 август сутринта, когато завърши бдението, по Светогорски обичай ще бъде изкарано жито, наричано още "Коливо", върху което с лакомства ще бъде изобразена храмовата икона на Бачковския манастир "Успение на Пресвета Богородица". Това се прави за памет и винаги след всенощно бдение на храмов празник, поясни отец Симон.

20 000 богомолци очакват в Бачковския манастир за Успение Богородично
netinfo

По стара традиция на обяд на храмовия празник на Бачковската света обител се осветява и раздава курбан на вярващите. За целта са предвидени 250 кг месо, с които ще бъде приготвена ритуалната храна. Предвижда се тя да бъде раздадена на между 3000 и 5000 човека, поясни игуменът на Бачковската Света обител. Той каза още, че манастирът ще бъде отворен дотогава, докато преминат всички желаещи богомолци.

Заедно с органите на реда е осигурена възможност вечерта в понеделник, след приключване на богослуженията и при наличие на желаещи, те да могат да се поклонят пред чудотворната икона на "Света Богородица".

За трета поредна година, за миряните дошли да се поклонят пред чудотворната икона на "Света Богородица" в Бачковския манастир, е осигурена безплатна охладена минерална вода, както и сенници - пред манастира и в двора. Също така отново за трета поредна година ръководството на Светата обител е осигурило и видеостена, чрез която повече вярващи да присъстват на църковните богослужения, тъй като храмът е малък и не може да побере желаещите да присъстват на всенощно бдение, разказа архимандрит Симон.

20 000 богомолци очакват в Бачковския манастир за Успение Богородично
netinfo

20 000 богомолци очакват в Бачковския манастир за Успение Богородично
netinfo

От манастирското братство са се постарали да осигурят постоянен медицински екип, денонощна противопожарна и полицейска охрана за гарантиране сигурността и спазване на обществения ред.

За улеснение на пътуващите към Бачковския манастир за големия църковен празник Успение на Пресвета Богородица от обяд на 12 август (петък) до вечерта на 21 август (неделя) се преустановява обрушването и обезопасяването на скалните откоси със стоманени мрежи на пътя Асеновград - Смолян, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

20 000 богомолци очакват в Бачковския манастир за Успение Богородично
netinfo