Страховити наводнения в южните райони на САЩ убиха трима души
Страховити наводнения в южните райони на САЩ убиха трима души / Guliver/Getty Images

Страховити наводнения в южните американски щати Луизиана и Мисисипи убиха трима души, спряха движението по ред пътища и принудиха местните спасители да организират спешни операции, съобщиха медии, цитирани от АФП.

Луизианският губернатор демократ Джон Бел Едуардс обяви в петък извънредно положение заради поройните дъждове, които се очаква да траят още дълго време.
Шейсет и осемгодишен мъж се удави на 25 км от Батън Руж в Луизиана, друг бе отнесен от водите и умря при падане в дълбок ров, съобщи Си Ен Ен, като цитира Джоан Моро, оглавяваща щатската спасителна служба.

В петък е загинал и трети човек - също в Луизиана, потвърди за Си Ен Ен представител на противопожарните органи.

Страховити наводнения в южните райони на САЩ убиха трима души
netinfo

Основните магистрали около Батън Руж са наводнени. Над 10 местни жители са получили помощ от спасителните отряди, след като са били изненадани от стихията и принудени да се спасяват на покривите на къщите си или по дърветата. Някои пък са били вадени от затъналите си коли, уточни телевизията.

Според местните власти в петък вечерта близо 7500 жители на региона са останали без ток.

Страховити наводнения в южните райони на САЩ убиха трима души
netinfo

Междувременно през целия уикенд част от САЩ, по-специално североизточното крайбрежие, ще остане в плен на мощна гореща вълна, съпътствана от повишена влажност на въздуха.

В мегаполисите Ню Йорк и Филаделфия тази комбинация ще доведе до температури, усещани като 43 градуса по Целзий, предупредиха метеоролозите.

Горещата вълна се простира от Охайо до Западна Вирджиния, като засяга също столицата Вашингтон и Бостън, обясни за АФП синоптикът Дейвид Рот от националната метеослужба. В Далас (Тексас), Вашингтон, част от Ню Джърси и Лонг Айлънд може да се стигне до температурни рекорди, добави той.

Източник: БТА