В Румъния се простиха със съпругата на бившия крал Михай
В Румъния се простиха със съпругата на бившия крал Михай / Thinkstock/Getty Images

Днес в Румъния се състоя погребението на съпругата на бившия крал Михай - Ана. В страната е обявен национален траур, а държавните знамена са спуснати наполовина.

Церемонията започна с православна служба, след което ковчегът с покойната бе изнесен на площада пред кралския дворец, където бе извършено опело по католическия ритуал.

Присъстваха най-голямата дъщеря на покойната - престолонаследницата принцеса Маргарита и принц Раду, румънският премиер Дачиан Чолош, патриархът на румънската православна църква Даниел, членове на чуждестранни династии, представители на държавни учреждения на Румъния и Молдавия и стотици граждани.

След това траурният кортеж се отправи за град Куртя де Арджеш - бивша столица на владетелите на Влахия, на 150 км от Букурещ, където се намира манастирът – некропол на румънското кралство семейство .

Кралица Ана - Ана де Бурбон-Парма - почина на 1 август в швейцарска болница на 92-годишна възраст. Съпругът й, бившият крал Михай - ръководил румънската държава през 1927-1930 г. и 1940-1947 г., който е тежко болен, не присъства на погребението.

Източник: БГНЕС