Над 1400 излизат на птичи лов в Пазарджишко
Над 1400 излизат на птичи лов в Пазарджишко / Дарик архив

Повече от 1400 ловци от Пазарджишко се очаква да излязат на първия си излет за това лято при откриването на сезона за прелетен дивеч днес, съобщава говорителят на СЛРД „Сокол-1893” Спас Спасов. Любителите на този спорт в региона са обединени в 24 дружинки. Най-новият сред тях е 20-годишният Леон Белнейски от Добровница, който има членска карта от 5 август.

Денят ще започне с инструктаж и проверка от служба "Контрол на общоопасните средства" при МВР в Пазарджик за състоянието на оръжията и с дрегер за алкохол, а инспектори от Регионалната дирекция по горите ще проверят валидността на разрешителните за лов. Задължително е всеки от участниците в излетите да носи сигнални жилетка, шапка или лента, за да се избегнат нещастни случаи, припомня Спасов.

Преди големия ден в Пазарджишко е направена солидна подготовка. Миналата година в ловните полета са разселени 3 200 фазана и 530 яребици. Тази пролет през март са пуснати в природата още 400 яребици – във времето, когато се разделят ятата и се сформират двойки, с чието поколение са увеличава популацията. Разселени са и около 4200 фазана. Над 3000 от птиците са излюпени във Фазанарията край Пазарджик, 1100 – във временни волиери край Сарая и Величково.

Снощи част от дружинките откриха сезона с подгряващи банкети. Предпазливо, за да не отчете апаратурата алкохол тази сутрин, защото ако за водачите е позволено до 0,5 промила, за ловците индикаторът трябва да показва само нули, обяснява Спасов. Днес почти всички дружинки са организирали празничен обяд. Преди него всички са длъжни да минат през домовете си и да заключат в сейфовете оръжията си, подсеща говорителят.