Българска Коледа дава апаратура за 1,1 млн. лева на болници в страната
Българска Коледа дава апаратура за 1,1 млн. лева на болници в страната / БГНЕС, архив

Медицинска апаратура за над 1,1 млн. лева ще получат 19 лечебни заведения в цялата страна по благотворителната инициатива на президента на Републиката "Българската Коледа". До края на октомври т.г. медицинската апаратура ще бъде доставена и въведена в експлоатация в лечебните заведения.

За да помогне за спасяването на повече деца в критично здравословно състояние, в кампания 2015/2016 г. "Българската Коледа" си постави за цел да осигури нова високотехнологична апаратура за диагностика, мониториране и лечение в университетски и областни болници, в които функционират клиники за реанимация и интензивно лечение.

За 12 години "Българската Коледа" е събрала над 25 млн. лева (СНИМКИ)

Апаратурата, която ще бъде дарена на клиниките по реанимация и интензивно лечение в лечебните заведения, включва транскутанен апарат за неинвазивно измерване на кръвен билирубин, мултифункционална видеоларингоскопска система, флоуцитометър, апарат за неврофизиолофичен мониторинг, апарат за близка инфрачервена спектроскопия, апарат за постоянно положително налягане в дихателните пътища - СРАР, монитор за церебрална и соматична оксиметрия, пациентен монитор, пациентен монитор с капнометрия, пациентен монитор с електроенцефалография и други.

На 1 декември 2015 г. държавният глава Росен Плевнелиев даде началото на кампания 2015/2016 г. под надслов "Да помогнем на децата в реанимация". Близо 5% от постъпващите за лечение деца са със заплашващи живота критични състояния, налагащи незабавна висококвалифицирана помощ.

Тези състояния при децата протичат динамично и при липсваща спешна помощ, своевременна и точна диагностика и стартиране на адекватно лечение, настъпва тежка инвалидизация за цял живот или загуба на детски живот. Често шансът за живот на тези деца или степента, в която те се възстановяват, зависи от използването на високотехнологична съвременна апаратура и от комплексен подход в лечението им.

Заедно с осигурената високотехнологична апаратура, в настоящата кампания 2015/2016 г. "Българската Коледа" подпомогна изследванията, лечението и рехабилитацията на 405 деца.

Всеки родител, който има болно дете и се нуждае от подкрепа за лечение или рехабилитация, може да подаде молба за подпомагане. Заявления за подпомагане на деца със средства от благотворителната инициатива се приемат целогодишно.