Млади огнеборци от Смолян със златни медали от надпревара в Германия
Млади огнеборци от Смолян със златни медали от надпревара в Германия / Дарик Пловдив

Младежи - членове на „Младежкият доброволен отряд“ при Смолянската противопожарна служба, показаха завидни умения в Германия, спечелвайки златните медали в международно състезание. Това се случи по време на десетдневния лагер на младите пожарникари, който се проведе в град Зул. Мероприятието се осъществи по покана на кмета на германския град, който е побратимен със Смолян. Групата от 11 младежи и трима ръководители в лагера, в който участваха още германски и руски младежи от Калуга.

„Програмата бе наситена с много дейности, включващи посещения в различни пожарни служби на Зул и забележителностите на града. Младежите имаха възможност да разгледат системите за безопасност на втория по дължина тунел в Германия. Освен това, се проведоха и различни тренировки, свързани с пожарната като катерене, отборни дейности по дървено - въжени конструкции, както и състезание по правилата на CTIF за „Млад огнеборец“, където нашите участници завоюваха златни медали“, разказаха ръководителите на групата.

Освен това, младежите от Смолян впечатлили своите връстници и културната програма, като по време на българската вечер, учениците представили традиционни български обичаи, включващи изпълнение на български хора и приготвяне на родопските ястия пататник и фасул. Участието на „Младежки доброволен отряд“ при РСПБЗН в лагера се реализирало с подкрепа на Община Смолян.