Горски маркирал незаконни дърва по време на проверка
Горски маркирал незаконни дърва по време на проверка / Дарик архив

Служител от Държавното горско стопанство в Ракитово маркирал незаконни дърва и издал превозен билет за тях пред очите на проверяващите го инспектори, за да избегне дисциплинарно наказание. Случката се разиграла в местността Блатца край родопското градче, след като контрольори от Регионалната дирекция по горите (РДГ) в Пазарджик се натъкнали на 10 кубика дърва без маркировка и документи.

Докато инспекторите се обаждали на 112, за да повикат полиция за подкрепление, ракитовските им колеги за минути поставили маркировка и издали превозен билет и при пристигането на патрулката вече всичко било изрядно.

Въпреки това виновниците ще понесат дисциплинарни наказания, уверяват от РДГ. Ще отнеме време обаче доказването на нарушението – трябва да се извади справка от електронната система на ИАГ за часа и датата на превозния билет, изискани са и GPS-записи от фирмата собственик на камиона, за да се види по кое време е бил в сечището. За случая е сезирана и прокуратурата.

Служители на дирекцията казват, че за пръв път се сблъскват с такова незачитане на държавната институция. Инспекторът, съставил акта, е бил заплашван, псуван, едва не се стигнало до бой. След случилото се влязъл в болница с опасно високо кръвно. Изплашен е, защото не за пръв път е жертва на отмъщение от бракониери. Много пъти е получавал заплахи, наскоро неизвестни хвърлили в двора му запалителна течност. Предполага се, че са искали подпалят къщата, но са успели да опожарят личния му автомобил.