Заподозреният в тероризъм Мурад Хамид иска да бъде екстрадиран във Франция
Заподозреният в тероризъм Мурад Хамид иска да бъде екстрадиран във Франция / Thinkstock/Getty Images
Заподозреният в тероризъм Мурад Хамид иска да бъде екстрадиран във Франция
89010
Заподозреният в тероризъм Мурад Хамид иска да бъде екстрадиран във Франция
  • Заподозреният в тероризъм Мурад Хамид иска да бъде екстрадиран във Франция

Задържаният с европейска заповед за арест от Франция Мурад Хамид доброволно поиска незабавна екстрадиция във Франция. Преди да влезе в съдебната зала той каза „Не искам несправедливост". Хамид не пожела присъствието на медии, но искането му бе отхвърлено.

Пред съда Мурад Хамид заяви, че не са били спазени правата му, тъй като „не са му дали напитки" и добави, че са се държали с него „като куче".

20-годишният Мурад Хамид - зет на атентатор срещу "Шарли ебдо", ще бъде екстрадиран във Франция. Той сам поиска това, като има три дни, ако иска, да промени решението си и след това съдът ще вземе окончателно решение.

Зетят на атентатор срещу "Шарли ебдо" е в България

Според европейската заповед за арест Хамид е обвинен в тероризъм. Той е напуснал пределите на Франция на 25 юли или около тази дата, за да се присъедини като доброволец към джихадистката групировка "Ислямска държава" в Сирия или Ирак.
Това деяние по френските закони се наказва с лишаване от свобода за срок до 10 години. Прокурорът по делото Валя Маринова сподели, че Хамид е посещавал сайтове с джихадистко съдържание. Държавният обвинител посочи, че е съставен протокол, има доста вещи и всички ще бъдат предадени на френските власти, ако съдът постанови, че Хамид ще бъде екстрадиран.

Маринова опроверга думите на Хамид, че правата му не са били спазени в следствения арест. Тя е говорила с началника на ареста на ул. "Г. М. Димитров" и по думите й за Хамид се полагали необходимите грижи, както за всички задържани под стража. С Хамид не е имало проблеми, получила е уверение Маринова.

Бъчварова потвърди: Зетят на атентатор срещу "Шарли ебдо" се намира в България

Адвокатът на задържания Драгомир Александров каза, че Хамид не е споделял коя е била крайната му дестинация. "Не ми е споделял, а и да ми е споделял, не мога да ви кажа поради това, че съм дал адвокатска клетва", каза защитникът пред журналистите.

Пред съда обвиняемият каза, че „не съществува презумпция за невинност в тази държава. Според него той е жертва на несправедливост и че го обявяват за терорист по „съмнения".

Очаква се във вторник съдът да се произнесе окончателно по делото за екстрадицията на Мирад Хамид.