Задълженията на община Смолян надхвърлят 16 млн. лв.
Задълженията на община Смолян надхвърлят 16 млн. лв. / Дарик архив

Просрочените задължения на община Смолян са 16 млн. и 700 хил. лв. Това стана ясно, след като бе проведено общественото обсъждане на оздравителния план на общината. 6 млн.лв. са задължения към тегления преди години кредит към „Ивнест банк“, който е бил в общ размер от 13 млн.лв. В задълженията влизат 2 млн. и 800 хил. лв., които са към ФЛАГ. Последните пък подлежат на връщане, след като бъдат рефинансирани от министерствата по различните програми.

„В сумата на общинския дълг влизат и 3 млн. и 950 хил. лв. плюс 4 млн.лв. просрочени задължения, като от тях близо 3 млн.лв. са към цесията на „Титан Клинър“, като около 800 000 лв. са към различни контрагенти“, уточни зам.-кмета на общината Венера Аръчкова, в чиито ресор са финансовите въпроси на администрацията. Според нея, оздравителният план предвижда, да се продължи с мерките, които са били предприети до момента. „Надяваме се до края на годината да бъдем с един добър показател и да не сме в списъка на общините с финансови затруднения“, коментира зам.-кметът Аръчкова.

Надеждите за финансовото спокойствие на общината са отправени и към вземането на облигационния заем, който е одобрен от местният парламент и е в размер на 10 млн.лв. „При взимането на облигационния заем, ние ще покрием старото задължение към „Инвест банк“ и с останалата сума ще покрием просрочените задължения и общината няма да има финансови затруднения, а вече ще има финансов ресурс “, добави Аръчкова.