Само с демократични средства може да има промени в Сирия, каза Владимир Путин
Само с демократични средства може да има промени в Сирия, каза Владимир Путин / БГНЕС

Промени в Сирия могат да настъпят само с демократични средства, каза руският президент Владимир Путин на обща пресконференция с турския президента Реджеп Тайип Ердоган след преговорите им в Санкт Петербург, предаде ТАСС.

"Изхождаме от това, че демократични преобразования (в Сирия) могат да бъдат постигнати само с демократични средства", заяви Путин и подчерта, че това е принципната позиция на Русия.

Путин и Ердоган разтопиха ледовете (ВИДЕО)

Той отбеляза, че становищата на Москва и Анкара по сирийската криза не винаги са съвпадали, но двамата с турския си колега са решили този въпрос да бъде обсъден на равнище външни министри и шефове на специални служби. "Ще обменяме информация и ще потърсим решение", каза руският лидер.

Русия и Турция споделят разбирането, че борбата срещу тероризма трябва да бъде "най-важният елемент" от съвместната работа на двете страни, продължи Путин. Той каза, че с Ердоган са разменили мнения по някои международни въпроси и че след пресконференцията двамата допълнително ще обсъдят сирийската тема.

Руски самолети унищожиха обекти на групировката "Ислямска държава" в Сирия

Путин съобщи, че Русия е помогнала за освобождаването на американски гражданин, задържан в Сирия, което сторила по молба на САЩ, отправена преди няколко месеца.

Руският президент подчерта, че освобождаването на американеца не е станало след "някаква специална операция", нито е бил плащан откуп. "Ние просто се договорихме с властите в Сирия, получихме този човек и го предадохме на американската страна", каза Путин и обясни, че това е било сторено "единствено по съображения от хуманитарен характер".

Източник: БТА