Божинел Христов: Попитах треньора на Ботев защо обижда публиката, той ни заля, реагирах инстинктивно
Божинел Христов: Попитах треньора на Ботев защо обижда публиката, той ни заля, реагирах инстинктивно / Радка Минчева, архив
Божинел Христов: Попитах треньора на "Ботев" защо обижда публиката, той ни заля, реагирах инстинктивно
88997
Божинел Христов: Попитах треньора на "Ботев" защо обижда публиката, той ни заля, реагирах инстинктивно
  • Божинел Христов: Попитах треньора на "Ботев" защо обижда публиката, той ни заля, реагирах инстинктивно

Общинският съветник от Разград, който заля с вода треньора на „Ботев“-Пловдив на полувремето на мача с „Лудогорец“, представи своята гледна точка пред Дарик Разград.

Божинел Христов разказа, че през цялото първо полувреме Николай Костов е отправял обиди към публиката от типа: цигани, мамалигари, некадърници. На полувремето Христов, който винаги гледа мачовете от централната трибуна, заедно с още двама фенове попитал идващия от съблекалните наставник защо обижда публиката по този начин. Костов взел бутилка с вода, отворил я и плиснал водата към запалянковците. Божинел Христов, който държал две чаши – пълна и празна – реагирал инстинктивно и плиснал пълната чаша към треньора. След мача Христов се извинил на ръководството на „Лудогорец“, използва изявлението си пред Дарик да се извини и на публиката, уточнявайки, че е бил предизвикан, но бе категоричен, че на Костов няма да се извини.

Заради плиснатата чаша полицията в Разград започна проверка по Закона за футболното хулиганство, а Дисциплинарната комисия на БФС глоби „Лудогорец“ с 2000 лева и отправи последно предупреждение за лишаване от домакинство, санкции футболният съюз наложи и на Николай Костов – лишаване от треньорски права за един мач и глоба от 500 лева.

В прикачения звуков файл чуйте разказа на Божинел Христов, а в следващите редове можете да го прочетете с известени съкращения:

„Бяхме предизвикани, през цялото първо полувреме старши треньора на „Ботев“ и хората от щаба му ни обиждаха, публиката зад скамейката и футболистите. Обидно ми е да спомена точно думите, най-меките бяха: цигани, мангали, мамалиги, некадърници, другите думи за майките лелите не искам да споменавам, имаше арогантно държание треньорът. Той не беше предизвикан, от доста години сме на това място, случвало се е някой нещо да каже, но има треньори, които го приемат като част от играта, Костов не го прие като част от играта. Обидни реплики към него, щаба и футболистите му нямаше. Напротив: на излизане всички футболисти, които сменяше, бяха аплодирани от публиката на „Лудогорец“, всички, не само Иван Стоянов, който е играл тук. Не знам на какво се дължеше неговото поведение, но от щаба на „Ботев“ това не е за пръв път. На полувремето в събота го питахме каква е причината да ни нарича с такива обидни думи, той умишлено отвори бутилка с вода и ни заля. Благодарен съм на Гонг и Дарик за пуснатия запис, на който се вижда, че той ни предизвика, записът е предоставен на полицията. Може би не ми беше най-адекватната реакция, но инстинктивно направих тази глупава за мен постъпка. Искам да се извиня на „Лудогорец“ - на публиката и феновете. Не беше обмислена много постъпката, но може би беше адекватна. Съжалявам, ние бяхме предизвикани и всички на централната трибуна и които са гледали записа видяха това. Фактът, че Дисциплинарната комисия наказва и Костов говори, че и той има вина. Не мога да приема наказанието на клуба, повече е за едната страна наказанието, не е взето под внимание, че той започна първи, предизвика ни, оправяше обидни реплики, щабът му – също. Считам че отговорността трябва да бъде на треньора на „Ботев“.

Като публична личност притеснява ли Ви проверката по Закона за футболното хулиганство? - Законови мерки са, съжалявам, изпуснах си нервите, законът си е закон трябва да се спазва. Дал съм обяснения в полицията, предоставил съм записа, на който се вижда, че той започна. Съжалявам, още на следващия ден се извиних на клуба, на изпълнителния директор.

На Костов бихте ли се извинили? – Не, не бих се извинил, поради причината че това, което изговори не може на бъде извинено, в България живеят български граждани, не мангали, мамалигари и т.н.“