Кметът награди трима военнослужещи по случай 137 г. ВМС
Кметът награди трима военнослужещи по случай 137 г. ВМС / Снимка: Община Русе

Днес, в Заседателна зала на Общината се проведе пресконференция на Военноморските сили на Република България по повод 137-та годишнина от създаването им.

На срещата с медиите присъстваха кметът на Община Русе Пламен Стоилов, контраадмирал Митко Петев – командир на Военноморските сили, подполковник Димитър Титев – главен експерт „Връзки с обществеността“ в канцеларията на командира на ВМС, директор Дирекция „Обществен ред и сигурност“ Спасимир Димитров, военнослужещи.

Г-н Стоилов заяви, че за него е чест за поредна година честванията на българската флотилия да започнат от Русе, от люлката на военноморските сили у нас. Той каза още, че е щастлив, достоен човек като контраадмирал Петев да е начело на Военноморските сили и допълни, че вярва в успеха на българската армия.

Контраадмирал Петев отвърна, че е нормално Военноморските сили да отдават заслужено признание към града с най-дълбоки европейски корени. „Русе винаги е бил важна част от историята на военноморските сили и продължава да допринася за развитието на личния състав на флота. Години наред ние продължаваме да откриваме съмишленици, като тази година предвиждаме празненствата да бъдат още по-атрактивни за русенци и гости на града. Русе ни е дал криле да летим напред, но и корени, към които да се връщаме“ – каза контраадмирал Митко Петев.

Традиционно всяка години кметът на Община Русе Пламен Стоилов награждава военнослужещи във връзка с отлично изпълнение на служебните задължения, проявен висок професионализъм и постигане на отлични резултати. Наградените тази година са:

ПОДПОЛКОВНИК ДИМИТЪР ТИТЕВ ТИТЕВ – главен експерт „Връзки с обществеността в Канцеларията на командира на Военноморските сили“ във военно формирование 34400 – Варна

МАТРОС 3-ТИ КЛАС ГЕОРГИ НИКОЛАЕВ ВАСИЛЕВ – на длъжност „Оператор в архив на Военноморските сили“ във военно формирование 34410 – Варна

ГЛАВЕН СТАРШИНА ВАСИЛ ПЕТРОВ СТОЙКИН – на длъжност „Оркестрант II група“ във военно формирование 52290 – Варна.

Преди срещата си с медиите ръководството на ВМС се срещна с кмета, който връчи на контраадмирал Петев статуетка на емблематичния за града Паметник на свободата.

***

Честванията продължават тази вечер в 18:30 ч. с концерт на Представителния духов оркестър на ВМС пред Доходното здание. От 19.00 ч. тръгва празнично шествие от Доходното здание до Паметника на моряка, където ще се проведе военен ритуал по полагане на венци и цветя. От 20.30 ч. на площада пред Община Русе ще се състои военен ритуал за отбелязване на 137-та годишнина от създаването на ВМС, спектакъл „Вълни” на Представителния духов оркестър и тържествена заря в края на празничния ден.