93-ма души загинаха при бомбен атентат в пакистанския град Квета, ИДИЛ пое отговорност
93-ма души загинаха при бомбен атентат в пакистанския град Квета, ИДИЛ пое отговорност / Getty Images, архив

93-ма души са загинали при бомбено нападение в болница в югозападния град Квета днес, съобщи пакистанската полиция, цитирана от Асошиейтед прес.

Захур Ахмед, високопоставен представител на полицията, каза, че са ранени десетки хора. Взривът избухнал малко след като в болницата било докарано тялото на застрелян при друго нападение по-рано през деня адвокат.

Атентат край парк с майки и деца в Пакистан, най-малко 65 жерви и над 300 ранени

"Ислямска държава" пое отговорност за взрива.

Бомбата избухнала сред множество хора, събрали се пред здравното заведение, за да оплачат убития си колега, заяви полицията, цитирана от ДПА. Сред тях имало адвокати и полицейски служители, а човекът, заради когото дошли, е Билал Каси, ръководител на сдружението на адвокатите в провинция Белуджистан, чиято столица е Квета, посочи полицията.

Няма информация дали нападател камикадзе се е самовзривил на входа на болницата или атаката е била извършена с предварително заложена бомба, каза говорител на регионалното правителство на Белуджистан.

Министърът на вътрешните работи на провинцията Сарфаз Бугти обаче заяви, че полицията е събрала веществени доказателства на местопрестъплението, които навеждат на мисълта, че става дума за самоубийствен атентат.

Премиерът на Пакистан Наваз Шариф в изявление каза, че скърби за жертвите, и поднесе своите съболезнования на техните близки.

Източник: БТА, БГНЕС