ИД пое отговорност за атаката срещу полицайки в Шарлероа
ИД пое отговорност за атаката срещу полицайки в Шарлероа / БГНЕС, архив

Организацията Ислямска държава пое отговорност за нападението срещу две полицайки в белгийския град Шарлероа, предаде Франс прес, като се позова на агенция АМАК, пропагандния орган на терористичната организация.

Вчера мъж с мачете нападна и рани две полицайки в южния белгийски град Шарлероа. Той бе ликвидиран от полицията.

Мъж с мачете нападна полицаи в Белгия (СНИМКИ/ВИДЕО)

Нападателят от Шарлероа е един от нашите бойци. Той извърши тази операция в отговор на призивите да се атакува населението на страните от коалицията на кръстоносците, пише АМАК.

Нападателят е идентифициран като алжирски гражданин на 33 години. Той е бил известен на полицията за дребни престъпления, но не и за тероризъм, предадоха световните агенции, като цитираха белгийската федерална прокуратура.

Властите разглеждат нападението с мачете в Шарлероа като терористичен акт

Тя каза, че нападателят е бил идентифициран, но го представи само като лице на име К. Б. Той е пребивавал в Белгия от 2012 г. Във връзка с нападението вече са извършени два обиска в околностите на Шарлероа.

По-рано в неделя белгийският премиер Шарл Мишел каза, че властите гледат на нападението като на терористичен акт. Прокуратурата потвърди думите му, като каза, че има индикации, че атаката може да е била вдъхновена от терористичен мотив.

Източник: БТА