В столичните паркове се настаняват Зелените библиотеки
В столичните паркове се настаняват Зелените библиотеки / БГНЕС

Софийски паркове ще се превърнат в читални през горещия август. Всяка съботи на август Столична библиотека организира летни читални "Зелени библиотеки" в различни столични паркове.

Първата читалня, която стартира днес, е в Борисовата градина, заяви Мария Бранкова, ръководител направление "Библиотечни колекции" в Столична библиотека. Инициативата се провежда за втора поредна година.

"Обикновено август повечето библиотеки са затворени за профилактика на фондовете. За да не губим връзката с нашите читатели се пренасяме в парковете, където по-голяма част от софиянци почиват. Най-малките читатели са най-много в парковете, което е нормално. Затова сме обърнали специално внимание към тях с книжки за оцветяване, които те на място могат да оцветят и да вземат за вкъщи като подарък", обясни Бранкова.

Новото тази година при "Зелените библиотеки" е, че се дават и музикални уроци за малки, и големи. На място се издават и безплатни едногодишни читателски карти, които могат да се активират след 15 август в Столична библиотека.

"На място сме подготвили и развлекателна литература, списания, здравни журнали. Към читалнята ще се включат и автори, като Петър Чуков, Августин Господинов и Йордан Ефтимов", разказа Бранкова.

На 13 август "Зелени библиотеки" ще бъдат в Южния парк, на 20 август в Княжевската градина и на 27 август - в парк "Заимов". Има интерес от страна на посетителите, дано да ни стигнат приготвените книги. На 27 август "Зелена библиотека" ще има и на Черни връх, където ще бъде поставена малка къщичка с книги за туристите.

Източник: БГНЕС