Дете на година и девет месеца е било отведено от баща си от страната без знанието и съгласието на майката. Деница Димитрова каза пред NOVA, че дъщеря й е изведена легално от страната ни с унгарски лични документи, като българските власти са свършили надлежно своята работа.

Процедурата за извеждане на деца чужденци от България е различна от тази за българчета, каза още тя. Така бащата изкарва малката Ема от страната безпрепятствено с унгарски паспорт.

Жената казва, че не била съгласна на детето да бъде издаден унгарски паспорт и не е подписвала представени й документи в унгарското посолство, но проблемът е, че не е и заявила писмено изричното си несъгласие.

"Моето опасение е, че той като унгарски гражданин съзнателно е заблудил органите на своята страна, представяйки само и единствено информация в негова полза. Той не живее в Унгария. Това дете на мен ми е отнето по особено жесток за мен и детето начин само и само да не бъде при мен", казва още майката на малката Ема.

"Сигурна съм, че той няма да пребивава в Унгария по служебни задължения. Той укрива съвсем съзнателно от унгарските власти, че работи и живее в Ливан. Допускам, че той е казал, че аз живея в Унгария", посочи Деница, която прави опити да върне детето си.

На 1-ви август тя има среща с бащата на детето си в столичен мол. Оказва се, че той е успял да извади документи на Ема и без разрешението на Деница я отвежда от страната.

Историята на Деница и Ищван започва през 2012 г. Срещат се в Ливан. Женят се в България. Малко след това обаче разбира, че е направила грешка. Съди го за домашно насилие. Започва и дело за развод. Без да знае Деница, съпругът й прави същото, но в Унгария. И делото у нас е прекратено.

А докато Деница се опитва да си върне детето, държавата готви нови правила за това при какви условия децата да могат да излизат в чужбина. Особено когато родителите са разделени.

Източник: Nova.bg