Кой води след второто предварително гласуване  за нов генсек на ООН?
Кой води след второто предварително гласуване за нов генсек на ООН? / Guliver/Getty Images

Бившият премиер на Португалия Антониу Гутериш води и след второто предварително гласуване за генерален секретар на ООН. Ирина Бокова слезе от трето на пето място. Бившият сръбски външен министър Вук Йеремич сега заема втората позиция. Трета е действащият аржентински външен министър Сусана Малкора, а четвърти - словенският експрезидент Данило Тюрк..

Португалецът Антониу Гутериш остава начело на кандидатите за нов генерален секретар на ООН след второто тайно предварително гласуване в Съвета за сигурност, съобщиха световните медии, позовавайки се на дипломати. Българският кандидат - генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, се нарежда на пета позиция.

Единайсет от 15-те страни членки са подкрепили кандидатурата на португалския експремиер и бивш върховен комисар на ООН за бежанците, две са били против и две - без мнение. На първия тур Гутериш получи 12 насърчителни вота и нито една бюлетина "не насърчавам".

Бившият външен министър на Сърбия и бивш председател на Общото събрание на ООН Вук Йеремич се изкачва от трето на второ място, с 8 гласа "насърчавам", 4 "не насърчавам" и 3 "без мнение". Той е следван от аржентинската външна министърка Сусана Малкора, която скача от осмо на трето място.

Бившият словенски президент Данило Тюрк, който се бе наредил веднага след Гутериш на първото гласуване на 21 юли, сега заема четвъртото място. Генералният директор на ЮНЕСКО, българката Ирина Бокова отива от трето на пето място със 7 бюлетина "насърчавам", 7 - "не насърчавам" и един "без мнение".

Любопитно е, че според сайта на Междунардната федерация на асоциациите за ООН почти същото е разпределението на гласовете за Сърджан Керим - бившият външен министър на Македония, който е несравнимо по-неизвестен от един генерален директор на ЮНЕСКО.
Новозеландката Хелън Кларк - бивш премиер на страната си и настоящ ръководител на Програмата за развитие на ООН, е на седмо място макар да бе сочена в един момент за потенциален фаворит за най-високия пост в световната организация.

Закритите гласувания в Съвета за сигурност ще продължат, докато някой от кандидатите получи подкрепата на всичките 15 членове. След това ще се състои официално, открито гласуване и името на победителя ще бъде предложено за утвърждаване в Общото събрание на ООН.