Бутилка с метан избухна на метан станцията край Пороище
Бутилка с метан избухна на метан станцията край Пороище / Божинел Христов

Бутилка с метан е избухнала на метан станцията край разградското село Пороище вчера вечерта, нанесени са значителни материални щети, но пострадали хора няма.

Инцидентът на обекта на фирма „Социалинвест“ е станал около 19,00 ч. Авариралата бутилка била в току що пристигнал камион, който снабдявал обекта. Докато шофьорът и работник в метан станцията разговаряли встрани от камиона, бутилката започнала да изпуска газ, след което излетяла като снаряд от мястото си, разбила кабината на камиона, отворила дупка с диаметър 80-90 см. в близкия трафопост, прелетяла през шосето Разград – Пороище и избухнала в кариерата от другата страна на пътя. Летяла е над 400 метра – разказва управителят на фирма „Агроспектър“ Божинел Христов, чийто разсадник е в съседство с метан станцията. 
За щастие пострадали хора няма, работникът е изхвърлен от ударната вълна, но се спира в оградна мрежа и няма наранявания.

Не е ясно обаче кога ще бъде възстановено електричеството в района, тъй като първо „Енерго Про“ трябва да си опишат щетите – обясни Христов.

В полицейския бюлетин инцидентът не се появи, както и в справката на произшествия на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"-Разград.

Това е втори сериозен инцидент в обект на фирма „Социалинвест“-Разград. През лятото на 2012 г. в газстанция в покрайнините на Разград възникна взрив при прехвърляне на газ пропан-бутан от автоцистерна в стационарна цистерна. Загинаха двама души, ранени бяха още двама. Разследващите установиха множество нарушения на правилата за безопасност при прехвърлянето на пропан-бутана, под отговорност бе подведен ръководителят на обекта, който получи ефективна присъда.

Бутилка с метан избухна на метан станцията край Пороище
netinfo

Бутилка с метан избухна на метан станцията край Пороище
netinfo