Анулиране на директорски конкурси поискаха учители от Велико Търново
Анулиране на директорски конкурси поискаха учители от Велико Търново / снимка: DarikNews.bg

Учители от Велико Търново искат анулиране на конкурсите за директор на Старопрестолната гимназия по икономика и ОУ „Патриарх Евтимий”, които се проведоха миналия месец. Те настояват за промяна на методиката, по която се провеждат интервютата и тестовете. По думите им конкурсите за директор са проформа, а спечелилите на практика са назначени.

Гневът на учителите, които също се явяват на конкурса за директор в двете училища, е подплатен и с жалба до премиера Бойко Борисов, министъра на образованието Меглена Кунева, председателя на Комисията по образование в Народното събрание Милена Дамянова, омбудсмана Мая Манолова, председателя на учителския синдикат Янка Такева и областния управител проф. Пенчо Пенчев. Учителите Пенко Пенков, Ваня Накова, Петина Добрева и Снежана Стефанова са категорични, че конкурсите за директор са с предварително известен победител.

Те обаче не атакуваха никого персонално, а се обединиха около идеята за промяна на методиката. Учителите настояват също за мандатност на директорите, които в момента заемат поста си до пенсия. Също така изразиха недоволството си от факта, че писмения тест е напълно анонимен, а при интервюто особено влияние играе субективния фактор, който е определящ за крайната оценка. В същото време нито един от претендентите не получава необходимите 50 точки, за да бъде обсъдено името му за директрор, с изключение на вече известния побдител в Старопрестолната гимназия- Виолета Йосифова.

„Интервюто на кандидатите по никакъв начин не отговаряше на изискванията за проверка на професионалните и комуникационните умения на кандидатите. Нещо повече, то премина като повторение на теста. Липсваха оценъчни карти за всеки кандидат. Само този факт е достатъчен да бъде анулиран конкурса. Искаме да има нова методика, интервюто да се провежда като защита на концепция за развитие на училището. А в комисията да се включат представители от финансиращия орган, директори на училища и синдикати”, сподели Пенко Пенков, който беше претендент за директор на Старопрестолната гимназия.

„Има хора от нас, които са и действащи директори, доста години имат управленски опит и не мога да се съглася, че са се представили по този начин на теста. Манипулациите обаче стават на ниво комисия. Субективният фактор действа на интервюто”, обясни Ваня Накова, която се явява на конкурсите за директор и в двете училища. „Моя колежка ми каза, че съм тръгнала към нещо, което е предварително обречено. Но страшното за мен в България е, че нямаш право да говориш когато си в периферията. Аз съм приятно изненадана, че ние четиримата се обединихме в името на кауза. Това което трябва да се промени е директорите да имат мандатност”, сподели Петина Добрева.

Следващата стъпка на учителите е да се срещнат с Янка Такева и да проведат разговори с народни представители за евентуална законодателна промяна, която да позволи и корекция на методиката при определяне на най-добрия претендент за поста.