Преглеждат безплатно за рак на гърдата в Каварна
Преглеждат безплатно за рак на гърдата в Каварна / Дарик нюз, архив

На 6 и 13 август в МБАЛ Каварна ще се правят безплатни профилактични прегледи на жени за ранно откриване на рак на гърдата. Прегледите включват:мамография и консулт от д-р Бисерка Пачолова и консултация с химиотерапевт – д-р  Николай Николов.

Ракът на млечната жлеза е най-често срещаното раково заболяване при жените в България. Всяка четвърта раково болна жена е болна от рак на гърдата. Около 3500 са новите случаи на заболяване от рак на гърдата на година у нас, от които умират около 1700. С такава диагноза са 30 жени на 100 000 души население.

От всички заболели в България едва 14% се обхващат в първи клиничен стадий. Единствено тогава е възможно пълно излекуване чрез оперативно лечение.Затова и преживяемостта на болните в България е много малка. До края на първата година умират 20% от заболелите. В процентно отношение в България умират два пъти повече жени от карцином на гърдата, отколкото в САЩ.

По-голямата част от тези жени могат да бъдат излекувани, ако се диагностицират навреме в т.н. “ранен стадий”. Тогава туморът е с размери до 1 см и пълното оздравяване е гарантирано. В този стадий  диагнозата може да бъде поставена само с мамография – рентгенова снимка. Това е и целта на организираните в МБАЛ Каварна профилактични прегледи.