За трети път  фолклорна среща на българските състави от чужбина
За трети път фолклорна среща на българските състави от чужбина / община Стара Загора

За трета поредна година Стара Загора ще бъде домакин на Третата фолклорна среща на българските състави от чужбина "Верея и приятели". Тя се провежда със съдействието на общината и Държавната агенция на българите в чужбина.

„Целта ни е форумът да бъде награден. Да запазим традициите и българското изкуство, както и да запознаем децата от чужбина с нашия фолклор", каза инициаторът на събитието и ръководител на фолклорен ансамбъл в Чикаго Константин Маринов.

Третата фолклорна среща на българските състави от чужбина ще започне с дефиле на участниците, което е от 17.00 часа в новия парк.

„Над 50 са участниците в тазгодишното издание на фолклорната среща - от САЩ, Испания, Дубай, Великобритания, Германия и България", каза старозагорецът Константин Маринов, който се е занимавал дълги години с фолклорни танци в родния си град. Сега води ансамбъл в Чикаго, където живее и преподава в местни български училища.

„Имаме огромното желание да привлечем към нашите срещи и европейски състави. Запознат съм с около 40 групи и се надявам да разширим и обогатим формата на фестивала", подчерта той.

Организаторите на двудневния фоклорен празник са предвидили и специална програма за най-малките старозагорци, която ще започне в 16.00 часа. В новия парк ще се проведе Фейс арт сесия (рисунки по лице), както и дефиле, викторини, седянки и майсторене на народни носии, бой с кукери и други.

Утре от 11.00 часа, в общинската спортна зала „Иван Вазов" ще има лекция, която ще запознае присъстващите с музикално-танцовите характеристики на отделните фолклорни области в България. Тя ще бъде водена от Даниела Найберг, Гергана Панова и Константин Маринов.

В неделя, в парка, от 16.00 часа, отново ще има специална програма за децата, а срещата на българските състави от чужбина ще завърши отново с концерт. В музикалните събития ще се представят не само участниците във форума, но и Валя Балканска, Петър Янев, набралата популярност в телевизионни предавания танцова група "Пловдивъ" и други.