Запознайте се с журито на Загорка Зелен Фонд 2016
Запознайте се с журито на Загорка Зелен Фонд 2016 / netinfo

Загорка Зелен Фонд 2016 вече навлезе в най-активния си етап. Независимото „зелено" жури, което ще даде своята обективна оценка на проектите, вече е избрано. В журито на Загорка Зелен Фонд и тази година приеха да участват професионалисти от различни области, които са и главните действащи лица при избора на най-зелен проект за 2016 година.

Участниците могат да изпращат своите предложения, които са свързани с по-добра ефективност при използването на вода и енергия в градски условия до 31 август 2016 година.

Предложенията си могат да дават всички граждани и неправителствени организации на www.zagorkacompany.bg. През септември, компетентното жури на конкурса, ще оцени идеите и ще избере проекта победител. Проектите ще се гледат на база предварително зададените критерии на конкурса Загорка Зелен Фонд - приложимост, оригиналност и кратка обосновка на бюджет за реализация на проекта.

Авторът или авторите на идеята победител ще получат парична награда в размер на 10 000 лв., като „Загорка" АД ще осъществи проекта им в реална градска среда със собствени средства в размер до 50 000 лв. Проектите, класирани на второ и трето място, ще получат признание за участието им в конкурса на закриващата церемония при обявяване на победителя.

Журито на Загорка Зелен Фонд 2016 е в състав: инж. Георги Ранов - областен управител на Стара Загора; Даниела Коева - заместник-кмет, община Казанлък; Момчил Рабаджийски - Технически университет; Георги Стефанов - ръководител на програма "Климатични промени и зелена икономика", WWF България; Даниела Димитрова - председател на Обществен дарителски фонд Стара Загора; Евгения Друмева - главен редактор, Vesti.bg; Ралица Николова - главен редактор, Информационен портал за неправителствените организации (НПО) в България.

След като победителят е ясен, на следващ етап в Загорка Зелен Фонд 2016 е публичното онлайн гласуване, в което хората ще могат да изберат мястото на реализация на печелившия проект.

Никос Зоис, изпълнителен директор на „Загорка" АД: „Една от основните ценности на ЗАГОРКА е уважението към хората и грижата за природата и планетата. Загорка Зелен Фонд всяка година търси идеи за подпомагане устойчивото градско развитие на Стара Загора и региона. Загорка Зелен Фонд се превърна и в инициатива, която се асоциира със зелените идеи за по-ефективно използване на водните и енергийните ресурси".

Допълнителна информация за Загорка Зелен Фонд 2016 е налична на: www.zagorkacompany.bg

За Загорка Зелен Фонд

Инициативата Загорка Зелен фонд стартира през 2011 г. като част от програмата за корпоративна социална отговорност и устойчиво развитие на ЗАГОРКА - „Създаваме по-добър свят". През последните 5 години инициативата се провежда под формата на публичен национален конкурс за реализиране на зелени проекти на територията на Старозагорски регион. От 2014 г. в конкурса могат да участват и физически лица. Инициативата предвижда „Загорка" АД да изпълни със собствени средства най-добрия проект от конкурса, като за целта авторитетно жури оценява всички получени зелени идеи и излъчва победител.

От 2011 г. досега „Загорка Зелен Фонд" е предоставила безвъзмездно над 300 000 лв. за устойчивото развитие на местната общност.