Г.Георгиев: 2015 е най-положителната и най-резултатна година в цялата историята на община Тунджата
Г.Георгиев: 2015 е най-положителната и най-резултатна година в цялата историята на община Тунджата / община Тунджа, Архив

Основният приоритет на община Тунджа е запазване на финансовата стабилност и ефективното управление на финансовите ресурси. Това заяви кметът на общината Георги Георгиев при представяне отчета за изпълнението на бюджета  за 2015 година.

През миналата година общината е стартирала с планиран бюджет в размер на 15 062 080лв. В края на годината достигна 15 145 139 лв., което показва ръст, спрямо първоначалния. Георгиев сподели на публичното обсъждане, че в сравнение с бюджета от мандат 2003 - 2007 г., към момента той се е удвоил. Това увеличение не е от повишаване на данъците за жителите и бизнеса в общината, а от по-добрата им събираемост, от по-доброто управление на общинската собственост и най-вече благодарение на множеството спечелени проекти на община „Тунджа", чрез които получава външно финансиране. Чрез тях са се увеличили възможностите за финансиране на най-различни и полезни дейности за хората, които са видими във всяко едно населено място от територията на община „Тунджа".

Общото изпълнение на приходите към 31.12.2015г., е в размер на 15 145 139 лв., от които собствени приходи - 3 812 839лв., субсидии и трансфери от ЦБ - 8 898 221лв. и друго финансиране - 2 434 079лв. Това е изпълнение от 101% на актуализирания план по приходите в края на годината.

И през 2015 година община „Тунджа" активно е продължила работата по проекти с външно финансиране. Реализирани са дейности по двадесет и един проекта на обща стойност 4 845 922лв., финансирани със средства от европейските фондове. Обновяването на инфраструктурата е първостепенен приоритет и доказателство за това са направените инвестиции за 2015 година, които са в размер на 6 935 820 лв., финансирани със собствени средства, със средства от републиканския бюджет и Европейски средства.

Основният проблем, е че с всяка година улиците, тротоарите, пътищата, сградите и другите съоръжения остаряват и са необходими все по-големи инвестиции за тяхното възстановяване. Извършени са основни или текущи ремонти във всяко от 44-те населени места. Сред по-важните от тях са: ремонтирани участъци от пътищата Калчево - Войника, Сламино - Каравелово и Коневец - Маломир; ремонтиране, преасфалтиране и извършване на асфалтови кърпежи от общинската пътна мрежа и улиците в селата; изграждане на обслужваща сграда и трибуни в спортен комплекс с. Кабиле; изграждане на огради на 6 гробищни парка в населените места; ремонт и изграждане на отводнителни съоръжения в селата Тенево и Овчи кладенец;

Извършени са текущи и основни ремонти на 8 кметства, 2 детски градини, 4 училища, 6 здравни служби, 2 читалища, спортни обекти и много други. Георги Георгиев определи 2015 като най-положителната и най-резултатната година в цялата история на общината.