Над 100 пожара горят в страната
Над 100 пожара горят в страната / БГНЕС, архив
Над 100 пожара горят в страната
88919
Над 100 пожара горят в страната
Над 100 пожара горят в страната
  • Над 100 пожара горят в страната
  • Над 100 пожара горят в страната

Над 100 пожара горят в страната в момента. В някои области на страна беше обявено бедствено положение, съобщи за Дарик началникът на оперативния център на "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Тошко Бързилов.

По думите му се очаква усложняване на обстановката с покачването на температурата. Най-важно е обаче хората да бъдат внимателни при боравенето с открит огън и със селскостопанска техника, която може да предизвика възникване на пожар.

За последните четири дни в страната са бушували над 9000 пожара.

"Продължава да е усложнена обстановката в страната, предимно в Хасковска и Старозагорска области, където има доста възникнали пожари в сухи треви и шуми. Пожарите към 17.00 ч. са вече над 100", обясни комисар Тошко Бързилов.

300 декара широколистна гора изгоряха край село Черна могила

"По-големите пожари са този в село Черна могила, област Хасково, където гори широколистна гора на площ от 300-400 дка. В гасенето участват пет противопожарни автомобила, един автомобил на Държавното горско стопанство и местно население. На този етап е обявено бедствено положение на територията на община Харманли, в района на село Черна могила, няма опасност за населеното място", обобщи той. 

"Имаше пожар в района на село Пясъчево, област Хасково, където огънят беше локализиран на голяма площ от сили на Хасково и Стара Загора. Нямаше опасност за населени места. Продължава гасенето в село Црънца, област Пазарджик, където е горят около 300 дка сухи треви и храсти. В гасенето участват пет противопожарни автомобила и пожарникари от Благоевград, служители на горското стопанство и българска армия. В гасенето на този пожар се включи и хеликоптер на Министерство на отбраната", посочи още Бързилов.

В 8 области остава най-висока опасност от пожари

"По-сложна беше обстановката в село Песнопой, във вилна зона "Отдих , област Пловдив, където горя суха тревна растителност на голяма площ от около 200 декара. В гасенето участваха четири противопожарни автомобила служители на горското стопанство. Опасност имаше за двама граждани, които своевременно бяха ликвидирани и двамата са изведени от зоната на пожара. В момента този пожар е локализиран. Имаме данни за изгорели или частично опожарени шест постройки",допълни той.

Очаква се усложняване на обстановката с пожарите

"С оглед на метеорологичната прогноза очакваме повишаване на пожарния риск. Всичко зависи от поведението на гражданите. най-важното е да не допускат паленето на огън и да е работят с машини, които не са обезопасени и могат да предизвикат запалване", предупреди още комисар Тодор Бързилов.