Италианските власти арестуваха сириец, планирал да се присъедини към Фронта ан Нусра
Италианските власти арестуваха сириец, планирал да се присъедини към Фронта ан Нусра / Thinkstock/Getty Images

Двадесет и три годишен сириец беше арестуван в Италия, след като полицията открила доказателства, че той е планирал да се прибере в родината си и да се присъедини към ислямистка групировка, заяви италианската полиция, цитирана от ДПА.

Мъжът, който живеел със семейството си в северния град Варезе, искал да се присъедини към Джебхат ан Нусра, заяви полицията.

Джихадистката групировка, която е в списъка с терористични организации на САЩ и ООН, миналата седмица скъса с Ал Кайда и си смени името на "Джебхат Фатах аш Шам", припомня агенцията.

Групировката "Фронта ан Нусра" се разделя с Ал Кайда и сменя името си

Полицията заяви, че няма данни заподозреният да е планирал терористични действия в Италия.

Отделно министърът на вътрешните работи Анджелино Алфано съобщи снощи, че 26-годишен пакистанец, живеещ в района на Милано, е бил изгонен от Италия.

Мъжът е бил част от група за пропаганда на идеите на "Ислямска държава" в интернет и е изразил желание да отиде в джихадистки лагери в Сирия или Босна, посочи Алфано.

Схемата на Ислямска държава за атентати в Европа

Пакистанецът е заплашил също да извърши терористични актове, щом бъде приета молбата му за италианско гражданство, а в случай, че бъде отхвърлена - да се застреля или да застреля други хора, заяви министърът.

Източник: БТА